Doorgaan naar artikel
Hoe gaat het festivalleven eruitzien in 2021?
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Door de coronacrisis heeft de evenementenindustrie rake klappen gekregen. Het werk in de branche is abrupt tot stilstand gekomen door de kabinetsmaatregel om sowieso tot 1 september grootschalige bijeenkomsten te verbieden. Tot het grote verdriet van velen zijn alle grote zomerevenementen geschrapt, van Pinkpop en Lowlands tot de Nijmeegse Vierdaagsefeesten en andere optredens en evenementen. Vooralsnog worden deze evenementen verplaatst naar volgend jaar, maar of en hoe dit door kan gaan is nog niet duidelijk.

Er wordt gevreesd voor volgend jaar

Verzekeraars hebben de kostendekking tijdens een pandemie inmiddels snel uit het pakket gehaald. De evenementenbureaus die dit jaar nog verzekerd waren krijgen dit gelukkig wel uitgekeerd, maar volgend jaar is dit niet meer het geval. In de sector wordt het omzetverlies geschat op 3,5 miljard euro, waardoor veel ondernemers de zomer van volgend jaar waarschijnlijk niet gaan halen. Organisatoren beginnen vaak een jaar van tevoren met het plannen van festivals en grote evenementen en maken dan direct aanzienlijke kosten. Door het wegvallen van de verzekering en/of het niet hebben van genoeg liquide middelen wordt voor sommige partijen het risico te groot om nu al een festival te gaan plannen.

Moeilijk vooruit plannen

Momenteel is het lastig om vooruit te plannen. De Europese tourwereld ligt op zijn gat, het valt te bezien of de artiesten volgend jaar kunnen komen, de spullen zijn er niet en de verzekering is veel te duur geworden waardoor organisatoren aan verschillende kanten beperkt worden. Toch zie je ook dat er nu creatief wordt omgegaan met de line-up voor volgend jaar, zoals Pinkpop die vraagt om de Gouden Tip, waarbij je niet alleen je eigen suggesties door kunt geven, maar ook kans maakt op weekendtickets voor Pinkpop 2021.

Anderhalvemeterregel blijft pijnpunt

Festivalorganisatoren krijgen meer mogelijkheden door de versoepeling van de coronamaatregelen, maar toch zien veel het somber in. Vooral de anderhalvemeterregel is een pijnpunt, zeker in zalen. Voor festivals geldt dat je slechts zo’n 30 procent van de bezoekers binnen kunt laten en de organisatie moet zelf de 1,5 meter handhaven. Hiervoor zouden op grote festivals zoals Pinkpop en Lowlands honderden handhavers ingehuurd moeten worden. Organisatoren hopen dat de anderhalvemeterregel in de loop van de tijd wordt vervangen door een gezondheidscheck, zodat er op of net onder de normale bezetting gewoon gedraaid kan worden.

Andere festivalbeleving

Al met al kunnen we er wel van uitgaan dat de festivalbeleving in 2021 anders is dan we gewend zijn. Er zullen minder festivals doorgang vinden dan normaal en bij de entree staan ons wellicht temperatuurchecks en een vragenlijst te wachten.

“We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar ongeacht hoe de maatregelen er volgend jaar uit gaan zien is het verstandig om er in ieder geval voor te zorgen dat jouw weerstand helemaal in orde is. Daardoor ben je namelijk beter bestand tegen ziektekiemen. Voedingssupplementen bieden je lichaam een steuntje in de rug. Kies bijvoorbeeld voor een multivitamine of extra vitamine C en vergeet deze niet bij je festivalbagage te gooien, want slaapgebrek en een kater zijn ook niet bevorderlijk voor je gezondheid’, aldus een informatiebron van Supplementguide.nl.