Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Waar mensen vroeger vaak andere browsers gebruikten, zoals Firefox, Explorer en zelfs Netscape, is Chrome al jaren op rij de meest populaire browser. Dit is Microsoft niet ontgaan en om te kunnen concurreren met Chrome hebben ze de Edge-browser uitgebracht. Die wordt alleen wel heel hard aan gebruikers opgedrongen.

Automatische update

Een aantal weken geleden is de Edge-browser live gegaan voor Windows-gebruikers. Dit gebeurde via een update. Gebruikers klagen dat sinds de update de browser de hele laptop overneemt. Zodra nu een Windows-computer wordt opgestart krijg je een grote pop-up van Microsoft Edge in beeld. Deze is full-screen, wat zeer storend is. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar na het inloggen vult de pop-up je hele scherm.

Verplichte tutorial

Na de pop-up word je door wat informatie heen geleidt waarin Microsoft je pusht om de nieuwe Edge te installeren. Vervolgens volgt een tutorial waarin Microsoft Edge alle data van een andere browser gaat importeren. Microsoft vraagt hierin om je toestemming, maar volgens Microsoft-gebruikers gaat het programma hier al direct mee op de achtergrond aan de slag en is dit proces niet eenvoudig te stoppen. Ook verschijnt er automatisch een icoontje op de desktop en verschijnt deze in je taakbalk. Hier kies je niet zelf voor, maar dit wordt automatisch voor je gedaan.

Standaard-browser

Dit klinkt al allemaal hartstikke vervelend, maar Microsoft doet er nog een schepje bovenop en vraagt nogmaals of je Edge als je standaard-browser wilt selecteren. Ook als je aan het begin van de tutorial hebt aangegeven dat je dit niet wilt. Het lijkt er dus op dat Microsoft-gebruikers maar moeilijk om Edge heen kunnen, ongeacht of je Windows 10, 7 of 8 gebruikt.

Vernieuwde interface

Uiteraard mag er ook wel wat positiefs over Microsoft Edge opgemerkt worden. De browser heeft in de loop der jaren enorme veranderingen ondergaan en met het nieuwe ontwerp is er een nieuwe, gestroomlijnde gebruikersinterface en draait de hele browser nu op de Chromium-engine. Dit betekent dat Edge nu dezelfde webstandaarden volgt als Chrome, en het ondersteunt ook de extensies ervan. De nieuwe versie van Edge ondersteunt nu ook profielen, wat handig kan zijn als je je pc met anderen deelt. Microsoft zit dus niet stil. Zo kwam al eerder naar buiten dat Microsoft Warner Bros. Interactive Entertainment wil kopen.

Belang van browser voor game-ervaring

Niet alleen browsers zijn over de jaren sterk verandert, games zijn aan dezelfde technologische vooruitgang onderhevig. Je kunt nu verschillende toffe games in je browser spelen. “Niet alle browsers kunnen echter met hetzelfde gemak games aan. Wanneer je een game-laptop hebt wil je de beste spelprestaties in jouw webbrowser ervaren. Opera GX is een browser die hier helemaal in gespecialiseerd is. De browser heeft een GX-besturingsfunctie waarmee je de hoeveelheid hardwarebronnen die de browser gebruikt kunt beperken en een Network Limiter-functie waarmee je bandbreedte kunt vrijmaken voor andere taken, zoals downloads of streaming. Een andere functie die gebruikers handig vinden, is de Twitch-integratie, ”aldus Ravi Wagemans, expert op het gebied van technologische trends voor Adviesjagers.