Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Het begin van Ary and the Secret of Seasons is zeker leuk genoeg om ervoor te zorgen dat we het spel in de gaten gaan houden de komende maand. Wel hopen we dat er nog wat ruwe kantjes weggewerkt worden.

Over een kleine maand verschijnt Ary and the Secret of Seasons op pc en alle consoles. Of dit vrolijke avontuur iets is om in de gaten te houden, bespreken we in onze preview.

Ary and the Secret of Seasons mag gerust een variatie op Zelda genoemd worden. Van de manier van slaan en rond bewegen, tot het kleurenpalet en het feit dat je steeds kerkers en grotten in gaat om te verkennen. Toch doet het genoeg zijn eigen ding om niet een simpele kloon genoemd te mogen worden en dat juichen we toe.

Het spel begint met de kleine Ary die een verhaaltje verteld van een oude magiër die een gevaar voor het land vormde. Een grote held versloeg hem en iedereen leefde nog lang en gelukkig. Zoals wij gamers wel gewend zijn, is dit natuurlijk enigszins een voorbode voor wat er gebeuren gaat. Niet veel later vallen er namelijk een boel kristallen uit de lucht en worden de seizoenen verstoord. Dit is relevant omdat de seizoenen een grote rol spelen, elk van de vier dorpen heeft een ‘Guardian of the Season’ en Ary’s vader is de bewaker van de winter. Zo gaat kleine Ary op pad om de boel recht te zetten.

In het begin heb je de kracht van de winterkristal van je vader om zo een kleine bol winter om je heen te creëren. Zo kan je waterplassen in ijs veranderen en plateaus tevoorschijn toveren om van platform naar platform te springen en “puzzels” op te lossen. Je ziet het misschien wel aankomen, maar gedurende je trip zal je ook de kracht van andere seizoenen krijgen en deze af kunnen wisselen.

Naast het ontdekken van grotten en tempels kan je ook rondlopen in de open lucht en taken volbrengen voor de inwoners van verschillende plekken. Dit hoeft helemaal niet, maar als je bijvoorbeeld voor een hongerige koopman een visje haalt, geeft hij je een paar goudstukken die je weer kan gebruiken voor nieuwe kledij of wapentuig. Het is allemaal niets bijzonders, maar het zorgt ervoor dat de wereld wat opgevuld wordt en wat levendiger aan doet voelen.

We hopen wel dat de game nog wat opgepoetst wordt in deze laatste maand. Met name tijdens het vechten zijn er erg veel haperingen of plotselinge camerabewegingen. Ook kwamen we regelmatig vast te zitten bij bepaalde sprongen waardoor het spel er na verloop van tijd maar vanuit ging dat we af waren geraakt.

Het begin van Ary and the Secret of Seasons is leuk. De verhaalvertelling is aandoenlijk en de wereld is kleurrijk en ademt door de inwoners die af en toe iets te zeggen hebben of een taakje voor je hebben. De grootste vraagstukken zijn of het vrij simpele vechtsysteem en het platform-puzzelen gedurende het volledige spel genoeg uitgebreid worden om lang interessant te blijven. Zo ja, dan is Ary and the Secret of Seasons zeker iets om in de gaten te houden.