Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager / Redacteur
Profiel

Conclusie

Slide is een slim en vernuftig stukje technologie dat van bijna iedere set gordijnen slimme gordijnen maakt. Het enige echte minpunt is dat roedes en bochten in gordijnen (nog) niet ondersteund zijn, maar er wordt constant gewerkt aan verbeteringen.

Huizen worden tegenwoordig steeds slimmer. Waar we vroeger zelf de deur open moesten doen, moesten kijken of er iets over de datum was in de koelkast en op moesten staan om het licht aan te doen, zijn die tijden voor echte smarthome liefhebbers voorbij. Natuurlijk is het nog lang niet zover dat het hele huis slim is, laat staan dat iedereen er gebruik van maakt, maar Slide belooft in ieder geval je gordijnen slimmer te maken.

Het is op dit moment vol zomer en dat betekent dat het gebruik van gordijnen belangrijker is dan normaal. Natuurlijk tegen de hitte, want als je een beetje goede gordijnen hebt kan dit zo een paar graden schelen, maar vooral ook om het beeld te wekken dat je thuis bent. Veel bezitters van slimme lampen stellen schema’s in om inbrekers te doen vermoeden dat er iemand thuis is, maar als de gordijnen dicht blijven heeft dit weinig effect.

Slide speelt slim in op de behoefte om je gordijnen slim te kunnen bedienen. Er zijn al wel systemen op de markt die een totaalpakket bevatten, maar deze gadget maakt 95 procent van de bestaande gordijnen slim. Dat is net evens wat anders dan wat er al bestaat. Daar zit direct de kracht van het product. Daarnaast is het aansluiten relatief eenvoudig. Je hoeft de gordijnen eigenlijk nooit van de rails te halen en zolang de rails niet langer is dan zes meter werkt het. Zelfs al je gordijnen beide kanten op open gaan.

Installeren doe je onder begeleiding van de app. Dit is ook de plek waar je bijvoorbeeld de gordijnen bedient (zodra ze met wifi zijn verbonden) en je schema’s instelt. Als je dus op vakantie bent is dit ook de plek voor alle instellingen. Gebruikers die de Slide willen integreren in hun volledige smarthome kunnen dit ook doen door bijvoorbeeld Homey of een Google Home te koppelen. Het is dan ook mogelijk om je gordijnen na de installatie met je stem te bedienen.

Wat misschien wel een extra pluspunt is aan Slide, is dat het van een Nederlands bedrijf komt. Dat maakt het natuurlijk niet direct goed, maar een product uit eigen land heeft altijd een klein beetje extra sympathie. Klein minpunt is dat roedes nog niet ondersteund zijn (komt later dit jaar) en dat de gordijnen niet om een hoek kunnen. Daarnaast is de prijs relatief hoog met bijna 300 euro. Toch is het aanschaffen van volledig slimme gordijnen natuurlijk een stuk duurder.

Slide is misschien wel de meest verstandige keuze wanneer je voor slimme gordijnen wilt gaan. Zeker wanneer je nog gordijnen hebt hangen. En alhoewel niet alle systemen ondersteund worden, is bijna alles mogelijk. Zelfs het bedienen met je stem!