Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Ooblets biedt een onwijs schattige en leuke combinatie van beestjes verzamelen, vrienden maken en een boerderij opbouwen. Er is al flink wat content aanwezig en hopelijk wordt dit alleen maar meer naarmate de volledige versie dichterbij komt.

Soms willen we als gamers even niet honderden slechteriken afmaken of de wereld redden. Af en toe is het ook heerlijk om even achterover te zitten en een ontspannend spel te spelen. Ooblets is nu uitgekomen in Early Access en biedt de ultieme kans om rustig schattige diertjes te verzamelen, je boerderij te runnen en vrienden te worden met de hele stad. Wij zijn al een flink aantal uurtjes aan de slag gegaan met deze game en vertellen je graag of het naast een schattig spel, ook een goede game is.

Je reist in je eentje af naar Badgetown waar je een nieuw leven op gaat starten. Zodra je aankomt word je meteen begroet door de burgemeester en het duurt niet lang voor je aan het werk wordt gezet. Je krijgt een gratis huisje aan de rand van de stad met een stuk grond erbij waar je je tuin kunt bouwen, maar deze mag je afbetalen door wat klusjes te doen. Wat meteen opvalt is het schattige uiterlijk van Ooblets. Alles ziet er cute en kleurrijk uit, de muziek is blij en de bewoners maken grapjes en zijn niet zo heel serieus. Dit zorgt ervoor dat de informele en relaxte toon meteen wordt gezet.

ooblets

Uiteindelijk is er geen duidelijk doel, maar er is genoeg om je mee bezig te houden. Je kunt opdrachten doen voor de bewoners en zo vriendschapsstickers verdienen. Deze opdrachten zijn vaak simpele verzamelopdrachten, maar motiveren je om je bezig te houden met de rest van het spel. Zo kun je namelijk ook tuinieren. Er zitten vele soorten planten en gewassen in het spel met allemaal schattige namen die je in je tuin kunt planten. Er is een handige tuinier-modus zodat je ieder vakje in je tuin kunt omploegen, beplanten en water geven. Tevens zijn er later nog voorwerpen te ontgrendelen waarmee je een deel kunt automatiseren en je tuin uit kunt breiden.

Naast het tuinieren is er nog meer te doen. Het spel heet niet voor niets Ooblets: dit zijn de Pokémon-achtige beestjes die door de stad en wildernis lopen. Je krijgt er zelf een zodra je in de stad aankomt en dit nieuw vriendje volgt je overal. Zodra je andere beestjes tegenkomt, kun je ze uitdagen. Niet voor een gevecht, maar voor een heuse dance-battle. Dit ontvouwt zich middels een kaartspel waarbij je Ooblets verschillende danspasjes doen afhankelijk van de kaarten die je speelt. Hiermee krijg je punten, bouw je hype op of hinder je je tegenstanders. Zodra je wint, krijg je een zaadje waarmee je een nieuw Ooblet kunt laten groeien in je tuin. Deze cyclus blijft zich herhalen totdat je alle veertig hebt verzameld en dan zijn er zelfs nog drie verschillende soorten van iedere Ooblet te vinden.

ooblets

Er is dus genoeg te doen in Ooblets en de Early Access-versie biedt al een hoop plezier. Het blijft natuurlijk wel een vroegtijdige versie, dus er zijn een paar bugs, maar dit valt hartstikke mee. Mocht je toch vast komen te zitten, is er altijd een optie om je te laten teleporteren naar je huis toe. Na een tijdje wordt alles wel wat repetitief, maar hopelijk gaan de ontwikkelaars nog een hoop toevoegen om dit tegen te gaan. Het fijne is dat er niks in het spel zit wat het tempo bepaalt, jij bepaalt dit en je kan dus zo rustig spelen als je wilt. Hierdoor is het een perfect spel om even een uurtje te spelen om te ontspannen nadat je in een ander spel niet verder komt of gefrustreerd bent geraakt. Wij kunnen niet wachten om te zien wat er nog meer gaat komen naar de wondere wereld van Ooblets.

Voor deze preview speelden we de Early Access-versie van Ooblets op pc. De game is exclusief verkrijgbaar voor pc. Er is nog geen releasedatum voor de volledige game.