Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

De AOC CQ27G2U is een degelijke instap-gamingmonitor. Het kleurbereik is goed en ook de resolutie, refresh-rate en latency zijn prima. Helaas is de weergave van 1080p-materiaal niet zo denderend en zien we ook nog wel her en der wat ghosting.

AOC is verre van een onbekende als het gaat om gamingmonitoren. De fabrikant levert ze in vele soorten en maten en biedt voor ieder budget wel een goede optie. Voor de gamers met een wat kleinere portemonnee is er nu de 27-inch AOC CQ27G2U die verkrijgbaar is met zowel een “curved-” als een gewoon scherm.

Wanneer we het beeldscherm uit de verpakking halen, zien we een mooie en robuuste monitor met een goede gamer-uitstraling middels de rode accenten die subtiel zijn toegepast op bepaalde punten, waaronder onderaan het scherm en ook in de voet. Vooral die voet ziet er flink stevig uit, al is er wel gekozen voor een ietwat vreemde en niet-symmetrische ondersteuning. Mocht je je toetsenbord dichtbij je beeldscherm willen zetten dan kan het wat onhandig zijn, maar het ziet er wel stijlvol uit. De voet geeft je wel meer dan genoeg mogelijkheden om het scherm te installeren zoals jij dat graag wilt, zowel in hoogte als in helling van het paneel.

Kijken we naar de aansluitingen, dan is de CQ27G2U goed voorzien. We vinden twee HDMI-poorten, aansluitingen voor een VESA-mount en misschien wel het interessantst: een USB-hub met vier poorten. Je verbindt de monitor met een enkele kabel aan je pc en de rest van je apparatuur hang je aan de monitor, wat je lekker veel mogelijkheden geeft om je kabels weg te werken. Ook met het oog op het aansluiten op een laptop is het een meer dan welkome feature.

Het belangrijkste is natuurlijk hoe het paneel zelf presteert. De CQ27G2U heeft een zogeheten QHD-resolutie, wat voor 1440p staat. Ruim voldoende voor haarscherpe games. Wel moeten we opmerken dat we het scherm bij een input van 1080p wat minder sterk en toch wel wat blurry vonden.

Qua kleuren kunnen we niet minder dan tevreden zijn. Het kleurbereik is erg groot, wat zorgt voor mooie contrasten en ook een prima zwartweergave. Daarnaast heeft het scherm erg goede game-eigenschappen, waaronder een hoge refresh-rate van 144hz en daarnaast een latency van 1ms. Ook is er ondersteuning voor FreeSync. Het zorgt ervoor dat je games erg vloeiend ogen, zelfs wanneer de beelden in een razend tempo voorbij schieten. Wel valt ons her en der wat ghosting op bij erg snelle beelden, wat te maken heeft met de gekozen VA-paneel-technologie.

Voor het bedrag is de AOC CQ27G2U een prima gaming-monitor. Er staat echt een fraai scherm op je bureau dat ‘gaming’ uitstraalt. De extra features als de USB-hub zijn daarnaast erg welkom. Qua prestaties zijn we gematigd positief. De kleuren zijn mooi en ook de refresh-rate en latency zijn uitstekend. Wel vinden we de weergave in 1080p teleurstellend en zien we zeker bij snelle games nog wel ghosting optreden. Het is te verwachten in deze prijsrange, maar daarom niet minder jammer. Mocht je op zoek zijn naar een goede instap-gamingmonitor, dan ben je bij de CQ27G2U aan het goede adres, maar mocht je toch wat minder geven om goede gaming-eigenschappen dan zijn er ook in deze prijsklasse betere schermen te vinden.