Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Wil jij meer zicht op je beweging, voeding en dagelijkse gewoontes? Met deze HealthKit-apps wissel je automatisch data uit met Apple Gezondheid om jouw leefstijl optimaal te tracken.

HealthKit is het platform van Apple voor sport- en gezondheidsdata. De kans is groot dat jij verschillende apps op je telefoon hebt staan om je gezondheid en sportieve activiteiten bij te houden. Het is wel zo handig als deze goed samenwerken, zodat je niet iedere keer opnieuw data moet invoeren in iedere aparte app. Door Apple Healthkit kun je data over beweging verzamelen in de ene app en voor het tracken van je voeding een andere app gebruiken. Deze info wordt samen verzameld in het dashboard van je Gezondheids-app, waardoor je toch in een oogopslag kunt zien hoe het ervoor staat met jouw gezondheid. Wij hebben een aantal praktische HealthKit-apps die compatibel zijn met de Gezondheids-app voor je op een rij gezet.

Er zijn zeer veel fitness- en sportapps voor Healthkit. Hiermee kun je gegevens over bijvoorbeeld verbrande calorieën, afstanden en stappen eenvoudig syncen met de Gezondheid-app. Een populaire is 7 Minute Workout, waarbij je steeds 30 seconden bezig gaat met een oefening en 10 seconden rust pakt tussendoor. Met deze app kun je altijd en overal sporten. Runkeeper is razendpopulair onder hardlopers. Ook kan je deze app gebruiken voor wandelen, fietsen of andere sporten, doelen stellen en je prestaties delen met je vrienden op social media. Deze apps koppel je weer aan je fitness wearables zoals de Polar Unite.

Gezondheid bestaat uit veel meer dan alleen bewegen. Voeding is minstens zo belangrijk. Apps die met voeding en dieet te maken hebben, kijken vaak verder dan alleen de calorieën. Een voedingscoach van SUNDT.nl legt uit dat het vooral gaat om je macro’s, de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten:

Het gebruik van een voedingtracker is zeer effectief, omdat je hierdoor inzicht krijgt in je eetgewoontes. Hier kun je in het begin best eens van schrikken. Veel mensen denken dat ze gezond eten, terwijl dit in de praktijk toch tegenvalt. Zo laat de app bijvoorbeeld zien dat je meer eiwitten moet eten bij jouw activiteitenniveau, of dat je juist te hoog zit in je koolhydraten.

Goede apps om te downloaden die je kunt syncen met HeatlhKit zijn MyFitnessPal, Noom Coach en Lifesum. MyFitnessPal is erg populair in Nederland omdat er veel Nederlandse producten in de database staan, waardoor je gemakkelijker je maaltijden toevoegt. Je kunt niet alleen je maaltijdoverzicht vanuit de app delen met de Gezondheid-app, maar ook andersom.

Je moet altijd eerst toestemming geven voor het delen van jouw data wanneer je apps aan elkaar wilt koppelen. Hierdoor is het niet mogelijk voor een appmaker om zomaar jouw gewicht, geslacht, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens uit te lezen. Het is wel verstandig om er rekening mee te houden met welke aanbieders jij jouw gegevens deelt. Apple is strikt als het om privacy gaat, maar een derde partij kan het minder nauw nemen met de regels en jouw gegevens bijvoorbeeld doorspelen aan adverteerders.