Doorgaan naar artikel
EPOS GSX 300 externe geluidskaart
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De GSX 300 levert zeker mooi resultaat, met name als we de surround sound en de microfooninstellingen bekijken. Verder doet het niets al te bijzonders, maar voor een apparaatje van dit kleine formaat tegen de zachte prijs, is dat ook niet erg.

Vandaag nemen we een kijkje naar de EPOS GSX 300 externe geluidskaart om te kijken of het je game-ervaring daadwerkelijk kan verbeteren.

Geluid is iets waar niet genoeg mensen het over hebben wanneer we games bespreken. Het is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van elke game-ervaring en dan hebben we het niet alleen maar over of de soundtrack lekker is. Degelijke audio-apparatuur is daarbij ook van belang. Een goede bas die ervoor zorgt dat de klappen in Street Fighter hard aankomen, is heerlijk en goede hogere tonen waardoor de wind tijdens een storm levensecht is, helpt bij de belevenis van een avontuur. Geluidskaarten vormen een onderdeel dat maar weinig aandacht krijgt en het is vaak ook niet zo spannend als meer RAM of een sterke videokaart wanneer je een pc samenstelt. Om je hier toch bij te helpen, komt EPOS met de GSX 300, een externe geluidskaart.

Je stopt een koptelefoon of headset (met 3.5mm jack, welteverstaan) in de geluidskaart en de geluidskaart verbind je via usb met je computer. Vervolgens werkt het allemaal heel snel en kan je met EPOS Gaming Suite spelen met een boel instellingen. We begonnen met vooral een flinke dosis scepsis aan onze eerste testen. Dit was vooral zo omdat we ervan uitgingen dat het geluid dat uit je koptelefoon komt toch wel prima is zonder enige hulpmiddelen en eigenlijk denkt iedereen dat wel.

Gelukkig weet de GSX 300 ons toch te verrassen en lukt het daadwerkelijk het geluid dat uit je koptelefoon of headset komt te verbeteren. Je hebt je standaard equalizer-opties, maar verreweg het sterkste aspect is de 7.1 surround sound in combinatie met de reverberation-mogelijkheden. Wanneer je de reverb helemaal opengooit, krijg je een echt goed surround sound-gevoel en met name voor shooters of games met open werelden is dit heerlijk om je zo helemaal onder te laten dompelen in de ervaring.

De GSX 300 kan ook de instellingen van je microfoon aantasten en alhoewel het in eerste instantie weinig uithaalt, biedt de EPOS Gaming Suite een geweldig sterke “Warm”-setting aan die je stem vele malen beter laat klinken. Dit is een absolute aanrader voor wanneer je bijvoorbeeld streamt of gamingfilmpjes maakt, maar ook wanneer je gewoon graag met vrienden via Discord praat tijdens het gamen.

Verder komt het apparaatje ook nog met een paar knoppen waarmee je het geluid kan bedienen zonder toetsen op je pc of laptop in te hoeven drukken. Er zit een volumeregelaar op en verder een knop die je in kan stellen om ofwel verschillende profielen te selecteren, of om 7.1 surround sound aan of uit te zetten.

Voor zo’n €80 is de GSX 300 een makkelijk middeltje om je geluidservaring daadwerkelijk te verbeteren. Het is makkelijker dan het openmaken van je computer en nieuwe onderdelen installeren en voor laptops is dit vaak niet eens een optie. Of het de moeite waard is hangt vooral af van in hoeverre jij van iets helderder geluid houdt (of iets levendiger 7.1 surround sound) en of een verbeterde microfoonkwaliteit voor jou van belang is. Voor de prijs en het zeer aantrekkelijke, kleine formaat levert het zeker prima resultaat.