Doorgaan naar artikel
HP OMEN 15
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De HP OMEN 15 is een erg stijlvolle laptop die uitgerust is met krachtige hardware, ideaal voor op vakantie of thuis in de achtertuin. Wel is de laptop aan de vrij zware kant en missen we een model met een betere videokaart.

De tijd waarin gamen op desktops superieur was tegenover notebooks lijkt steeds meer voorbij te zijn. Uiteraard zijn de prestaties vaak nog beter, maar er komen steeds meer laptops op de markt die een prima vervanging zijn om op te gamen. Afgelopen zomer voegde fabrikant HP twee nieuwe modellen uit de OMEN-serie toe, waarvan een de HP OMEN 15 betreft. Tijdens de hittegolf kregen wij de kans om dit model eens goed te testen in de achtertuin. Je leest onze impressie in deze review.

Een van de eerste dingen die opvalt aan de HP OMEN 15 is hoe strak en stijlvol het design is. Gaminglaptops staan nog wel eens berucht om hun lompe uiterlijk of vreemde toeters en bellen. HP maakt hiermee korte metten en heeft een stijlvolle matzwarte laptop ontworpen. Het chassis is behoorlijk dun wat de laptop een vrij slank uiterlijk geeft en het OMEN logo heeft een make-over gekregen. De laptop ziet er erg professioneel uit waardoor het niet alleen voor de gamer interessant is, maar ook voor werk of studie. Echter ondanks het slanke uiterlijk valt wel op dat het apparaat aan de zware kant is. Niet zo gek want waar ultrabooks gebouwd zijn om zo licht en mobiel mogelijk te zijn, bevatten gaminglaptops vaak stevige hardware voor goede prestaties. Desondanks is het gewicht van 2,3 kg wel vrij zwaar waardoor het minder prettig is om de laptop te dragen. Een stevige rugzak of schoudertas is dan ook zeker een waardevolle toevoeging. Verder is de OMEN 15 uitgerust met een verlicht RGB-toetsenbord en typerend voor HP, speakers met Audio van Bang & Olufsen.

HP OMEN 15
HP OMEN 15

Niet alleen de buitenkant van de HP OMEN 15 is indrukwekkend, ook wat er binnen in zit. In Nederland is de laptop in vier verschillende configuraties verkrijgbaar. Het eerste verschil is de processoropties, er zijn twee modellen met een 10e generatie Intel i7, een met een 10e generatie Intel i5 en een met een AMD Ryzen 4600H. De laatstgenoemde is een bijzondere toevoeging want het is vrij recent dat AMD zich meer is gaan richten op processors voor gaminglaptops. Het Ryzen-model bevat een NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti als grafische kaart, waar de Intel-varianten alledrie een RTX 2060 hebben gekregen. Tot slot zijn er nog wat kleinere verschillen zoals de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagcapaciteit, maar vooral interessant zijn de schermen. Deze komen in variaties van Full-HD tot 4K en met verversingssnelheden van 144Hz en 300Hz. Het laatstgenoemde is een techniek die we in de laatste jaren steeds vaker in beeldschermen en laptops zien terugkomen, wat de kwaliteit sterk verbeterd. Doordat beelden met een snellere frequentie worden getoond lijkt het geheel veel vloeiender en zorgt het voor fantastische beelden tijdens het gamen. Wie eenmaal zo’n scherm gewend is, wil niets anders meer. We kunnen het dan ook erg waarderen dat HP deze technologie mee heeft genomen in het ontwerp. De prijzen van deze modellen variëren van €999,- voor het goedkoopste model met AMD-processor en GTX 1650 Ti tot €1699,- voor de Intel i7-variant met RTX 2060. We hadden stiekem gehoopt in het duurste model een RTX 2070 aan te treffen aangezien de 2060 het budget model is en daarmee niet altijd de hoogste instellingen in nieuwste generatie games bereikt kan worden.

Alle modellen zijn voorzien van Windows 10 en een jaarabonnement op McAfee. Tevens heeft HP zelf een programma toegevoegd, OMEN Command Center. Hier is het mogelijk om verschillende instellingen te configureren, variërend van prestaties tot lichteffecten en zelf coaching voor games. Het bijzondere is dat HP deze functionaliteiten die normaal gesproken vaak over verschillende programma’s verspreid zijn, heeft weten te bundelen tot een algemeen programma. Het kan ook heel goed zijn dat je er amper gebruik van maakt, maar toch is het prettig om alles in een centrale plek te hebben. Tevens is het ook mogelijk om hier alle prestaties in te zien zoals de temperatuur en hoeveel de processor of videokaart wordt belast. Dit is een van de interessantere aspecten want hoe presteert de laptop nu eigenlijk? Wij hebben dit uitgetest door League of Legends te installeren en te spelen tijdens de hittegolf deze zomer. Het resultaat was dat de HP OMEN 15 zijn dienst bewees en vele uren speelplezier gaf. Uiteraard is merkbaar dat de laptop een stuk warmer wordt, met name de geluidsproductie neemt toe. Toch werd dit niet als storend ervaren en zijn we onder de indruk dat de laptop het goed volhield tijdens dagen van 30-35 graden. We kunnen dan ook wel vaststellen dat dit een prima laptop is om mee te nemen op vakantie.

HP OMEN 15

Een van de lastigere zaken is de accucapaciteit en hoe lang de laptop meegaat. Uiteraard is hier weinig aan te merken wanneer deze aan de adapter hangt. Echter merken we wel dat op batterij gamen behoorlijk veel energie kost, zeker op hoge kwaliteit met een 300Hz-scherm. In het model wat we mochten testen zat een accu in van ongeveer 70Wh, wat voldoende is voor een middagje gamen zonder op te laden. Echter wel merkbaar is dat de prestaties minder goed zijn dan wanneer de laptop op de adapter aangesloten is. Dit wordt mede veroorzaakt door instellingen in Windows om zoveel mogelijk batterij te sparen en is dus iets wat nog geconfigureerd kan worden. Toch blijft er sprake van prestatieverlies wanneer er op de accu gespeeld wordt.

HP heeft een goede indruk achtergelaten met de introductie van de HP OMEN 15. Niet alleen ziet de laptop er zeer stijlvol en strak uit, ook presteert dit model prima als het om gamen gaat. Een van de aspecten waar we het meest onder de indruk zijn, is de toevoeging van een 144Hz of 300Hz scherm. Daarnaast koelt de laptop prima zonder enorme geluidsproductie tijdens een goede hittegolf. Er zijn dan ook eigenlijk weinig nadelen om op te noemen behalve dat het een wat zware laptop is. Daarnaast hadden we graag een configuratie gezien met een iets betere videokaart uit de RTX 2000-serie. Desondanks heeft de laptop een prima prijs voor alle functionaliteiten die worden aangeboden.