Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Immortals Fenyx Rising lijkt alle potentie te hebben om een juweeltje te worden.

Niemand zag het aankomen toen Ubisoft Gods & Monsters aankondigde. Het bleek dat het team achter Assassin’s Creed: Odyssey de smaak van de Griekse mythologie te pakken had en aan een passieproject wilde beginnen met precies die setting. Na verloop van tijd begonnen ze door te krijgen dat ze iets gaafs in handen hadden en besloten ze wat extra tijd te nemen en de titel aan te passen. Inmiddels heet de game Immortals Fenyx Rising en wij hebben via een previewsessie de game alvast uit kunnen proberen.

Ruim twee uur mochten wij doorbrengen in een van de ongeveer zes gebieden die de wereld van Immortals Fenyx Rising rijk zal zijn. Elk gebied staat voor een verschillende god en zal er anders uitzien en (waarschijnlijk) andere uitdagingen hebben en vijanden bevatten. Wij werden vrijgelaten in het gebied van Hephaistos, god van de smeedkunst en smid van de goden. Zijn gebied bestaat uit een grasland met op een grote heuvel een gigantische smederij.

Als Fenyx, de hoofdpersoon die je zelf helemaal aan zal kunnen passen, verken je gebieden en voltooi je missies. Het ontdekken van de wereld speelt een grote rol en dit voelt dan ook fantastisch. Met vleugels kan je van hoge kliffen af zweven en met een druk op de knop verschijnt er een paard onder je om sneller over land te reizen. Het vliegen en rondrijden vloeit lekker in elkaar over en dat dit goed werkt, is erg belangrijk. Het spel nodigt je ook echt uit om te ontdekken, omdat het vliegen gaaf is, de wereld mooi en kleurrijk en omdat er altijd wel beloningen te vinden zijn. Zo zagen we vaag in de verte een eilandje, waarvoor we behoorlijk ver zouden moeten zweven. We besloten om het toch maar te doen en werden begroet met een mysterieus soort tempel en allemaal paarden die rondliepen. De paarden bleken onderdeel te zijn van een puzzel, die weliswaar erg simpel was, maar mysterieus genoeg dat het erg veel voldoening gaf om hem te doen. Onze beloning was een zeldzame helm en een portie genoegdoening voor het ontdekken van dit alles. Het is op papier niets dat we niet eerder hebben gezien, maar een (tot nu toe) goede uitvoering zorgt ervoor dat het erg vermakelijk is en we kunnen moeilijk wachten om te zien hoe dit in het volledige spel zal gaan zijn in alle andere gebieden.

Er is ons verteld dat je vanaf het begin van de game vrij bent om elk gebied te verkennen hoe je maar wilt, maar zelf zaten we dus in de de regio van Hephaistos voor deze previewsessie. Het verhaal volg je door middel van hoofdmissies. Zo was er een missie om de grootse smederij van Hephaistos weer te laten werken nadat de grote vijand Typhon die had overgenomen. We moesten het gebied doorzoeken voor een paar puzzelelementen en uiteindelijk was er een grote, vrij simpele eindbaas om te verslaan. Dit brengt ons natuurlijk bij het gevechtssysteem, wat een belangrijk onderdeel van Immortals Fenyx Rising is.

Het doet het meeste denken aan het vechten in de oudere God of War-games. Je kan aanvallen met een zwaard (snel en zwak) of met een bijl (langzamer, maar krachtiger). Verder kan je ontwijken met een duik en met een goede timing kan je de welbekende ‘parry’ uitvoeren, waarmee je een aanval van een monster afweert. Met een perfect getimede rol wordt de tijd ook even stilgezet, waardoor je de kans krijgt om wat rake klappen uit te delen als beloning. Belangrijk zijn de krachten die je verkrijgt van verschillende goden. Zo kan je een gigantische hamerslag (van Hephaistos) uitvoeren, jezelf naar iemand toe trekken of de kracht van Ares gebruiken om met allemaal speren iedereen om je heen (en jezelf) de lucht in te gooien. Het voelt goed om het allemaal strak te combineren en we denken dat als je er wat meer tijd in kan gaan stoppen, dat de combat een fijne dans gaat worden van combo’s, speciale krachten, duiken en je parry.

Het prettigste aan een goede openwereld-game is dat het je vrij staat om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Even geen zin in vechten? Dan rijd je rustig met je paard langs dat groepje monsters. Zin in een puzzel? Zoek er een op (we hebben uiteindelijk zelfs een behoorlijk uitgebreide en wat pittigere puzzel gedaan waar je zo een half uurtje mee bezig kan zijn). Benieuwd wat dat eiland in de verte allemaal heeft? Als je er naartoe gaat, zal er ongetwijfeld wel iets te vinden zijn.

Als je dit leest, vraag je je misschien af hoe het komt dat we Immortals Fenyx Rising niet bestempelen als een dertien-in-een-dozijn openwereld-game, want ergens is het dat eigenlijk wel. Dat het dit gevoel niet met zich meebrengt, komt vooral omdat het als een lite-variant van een openwereld-game voelt, op een positieve manier. Het is ook wel eens rustig om aan een game te beginnen met het gevoel dat je het hele eiland in zo’n vijftien uur of minder (gokken we op basis van onze speelsessie) hebt verkend en het verhaal hebt afgerond, zonder een keuze te moeten maken tussen het missen van een boel extra dingen, of tachtig uur bezig zijn met een spel. De schaal van Immortals Fenyx Rising zal waarschijnlijk kleiner zijn dan die van veel AAA-games, maar het voelt nog steeds groots en avontuurlijk aan vanwege de fantastische mythologie en kleurrijke omgevingen.

Zoals het elke previewsessie betaamt zijn er ook de nodige vraagstukken. Dit zijn niet per se negatieve punten, maar gewoon elementen waarvan we nog moeten gaan zien hoe het allemaal zal gaan in het uiteindelijke spel. Zo vonden we in onze speelsessie al dat we wel erg vaak dezelfde samenstellingen van monsters tegenkwamen. Nu is dit absoluut niet erg als het zo is dat elk gebied weer met andere monsters gaat komen, maar het is iets om op te letten. Ook hebben wij niets kunnen zien van de voortgang die je mee zal maken. Zal dit wel betekenisvol zijn en je ook echt blijven prikkelen om de wereld te ontdekken?

Immortals Fenyx Rising heeft alles in zich om een erg leuk avontuur te worden. De actie voelt goed, het puzzelen is leuk en met name het bereizen van de wereld zit strak in elkaar. We wachten na deze eerste sessie met smart op de volledige release. De game verschijnt 3 december voor PlayStation 4 en 5 (als de PlayStation 5 dan uit is), Xbox One en Xbox Series X, Nintendo Switch, pc en Google Stadia.