Doorgaan naar artikel
eFootball PES 2021 Season Update
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

eFootball PES 2021 Season Update doet precies wat het zegt: het steekt de vorige uitstekende game in een nieuw jasje en update daarbij de transfers en tenues tegen een vriendelijke prijs.

Waarom altijd de volle prijs rekenen voor alleen nieuwe shirtjes en actuele transfers? Het is een veelgehoorde opmerking die zowel EA als Konami regelmatig toegeworpen krijgen wanneer er een nieuw deel van FIFA of PES wordt aangekondigd. Doordat laatstgenoemde zich deze periode wil focussen op een nieuwe versie voor de next-gen-consoles die volgend jaar moet verschijnen, hebben ze ervoor gekozen om het dit jaar met PES eens uit te proberen: een simpele update van shirtjes en transfers tegen een lagere prijs. Het levert de bijzondere naam eFootball PES 2021 Season Update op en ook de kans om eens te kijken hoe zo’n update nu bevalt.

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is eFootball PES 2021 Season Update geen update voor eFootball PES 2020, maar wel degelijk een standalone game. Dat betekent eigenlijk meteen het grootste nadeel, want het houdt in dat je voortgang in de verschillende modi verloren gaat en je dus weer opnieuw kunt beginnen. Dit zou juist een uitgelezen kans zijn om verder te gaan waar je gebleven was. Voor myClub is het misschien logisch, omdat je niet wilt dat nieuwkomers tegen een jaar achterstand aanlopen, maar voor bijvoorbeeld de Master League is er eigenlijk geen reden te bedenken waarom je niet verder zou kunnen gaan waar je gebleven was.

Als we kijken naar wat we wel krijgen, is dat eigenlijk alle content van de vorige editie, inclusief het opgeschoven Euro 2020-toernooi. Dat maakt dat de game behoorlijk compleet aanvoelt en je meer dan genoeg opties biedt om er weer een jaar tegenaan te kunnen. Daarbij zijn de menu’s weer voorzien van een nieuw likje verf die het geheel een opgefrist uiterlijk geven.

Qua gameplay is er zoals gezegd niets nieuws onder de zon. Wie van PES 2020 komt, zal meteen verder kunnen. Wel zien we her en der wat nieuwe animaties en vieringen, maar waar je normaal gesproken toch elke keer weer even moet wennen aan een nieuwe versie, is dat hier niet het geval. Dat voelt voor ons toch een beetje jammer, want het eigen maken van nieuwe gameplay-elementen is juist een van de dingen die we elk jaar weer leuk vinden om te doen. De gameplay op het veld staat overigens nog steeds als een huis en biedt in onze ogen nog steeds een stuk meer diepgang dan die van de grote concurrent.

Op licentiegebied is er weinig nieuws te melden, behalve dan dat zowel AC Milan als Internazionale zijn verdwenen uit de game. Het is ongetwijfeld een steekje terug van EA, nadat zij vorig jaar de licentie van Juventus verloren. Wel heeft Konami AS Roma weten te strikken als exclusieve partner, waardoor FIFA ook deze club kwijt is. Voor PES-spelers verandert er in die zin weinig, want de Romeinen zaten vorig jaar ook al gewoon gelicenseerd in het spel. Het laat maar weer eens zien hoe sneu de licentie-oorlog is die EA en Konami voeren, waarbij vooral de gamers het slachtoffer zijn. Gelukkig ben je als PES-speler wel wat gewend en is het probleem van de missende licenties eenvoudig op te lossen met een option file.

Of je deze Season Update moet kopen, hangt vooral af van je wensen. Speel je online, dan is het zeer aan te raden deze nieuwe versie aan te schaffen. Alle activiteiten en Special Agents in myClub zullen zich gaan focussen op eFootball PES 2021 dus je gaat een hoop missen wanneer je niet meeverhuisd. Maak je vooral gebruik van de offline-modi dan is het de vraag of de nieuwe transfers en tenues opwegen tegen het verlies van je voortgang uit eFootball PES 2020. Wel is het zo dat je eventuele nieuwe stadions en gameplay-updates zal gaan missen en zullen ook de option file-makers zich gaan focussen op het nieuwe deel. Ben je een nieuwkomer, dan is deze voordelige versie helemaal een uitgelezen kans om kennis te maken met de reeks.

Uiteindelijk is eFootball PES 2021 Season Update gewoon weer een uitstekende titel, waarbij Konami precies doet wat het beloofd. De gameplay staat nog steeds als een huis en voor een lagere prijs kun je weer lang genoeg bezig zijn totdat het tijd is voor de volgende generatie PES die draait op de meest recente Unreal Engine.

Wij speelden eFootball PES 2021 Season Update op de PlayStation 4. De game is ook beschikbaar voor Xbox One en pc.