Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager
Profiel

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat Super Mario Bros. in Japan voor de Famicom (Japanse NES) verscheen. Natuurlijk vieren wij dit feestje graag mee en delen daarom van verschillende redacteuren hun top 5 Mario-games ooit. De verschillende lijstjes vind je hieronder op alfabetische volgorde van redacteur:

Jeffry’s Top 5:

Voor mij staat op één zonder twijfel Super Mario Sunshine. Alhoewel de keuze enorm was, was ik er snel uit dat dit mijn favoriet is. Juist omdat het spel qua wereld en opdrachten durft af te wijken van dat wat Mario tot dan toe was. Zeker ook als je hem vergelijkt met Super Mario 64.

Mario Kart 64 is de Mario-game die ik meer heb gespeeld dan de meeste andere Mario-spellen bij elkaar. Daarnaast is vooral de Battle-modus voor mij de beste die een Mario Kart-game ooit heeft gekend.

Natuurlijk is de eerste 3D Mario er één om nooit te vergeten. En alhoewel de besturing niet altijd optimaal was, is dit het spel dat ervoor heeft gezorgd dat ik van mijn ouders een Nintendo 64 kreeg.

Super Mario World was in zijn tijd uniek, door de vele non-lineaire wegen die door het spel heen liepen. Dat maakt het voor mij een must play! En natuurlijk het eerste spel met onze groene vriend Yoshi

Waar ik eerder al twee keer zei dat ik het waardeer als een spel afwijkt van de standaard, dan kan ik dat hier herhalen. Het was 100% Mario, maar toch ook op momenten heel erg anders!

 

Joosts Top 5:

Ook al was Super Mario Bros. mijn allereerste herinnering aan videogames, Super Mario Bros. 3 heeft een speciaal plekje in mijn hart. De sfeer van het toneel, de nieuwe power-ups, de prachtige muziek en de uitdagende levels zorgden ervoor dat ik vaak dit juweeltje opnieuw opstartte.

Super Mario World was mijn kennismaking met de Super Nintendo, een console waar ik vele geweldige games op heb mogen ontdekken, waaronder de eervolle vermelding van Super Mario Kart. Deze Mario-game was eenzelfde groots avontuur als Super Mario Bros. 3, maar ditmaal met nieuwe power-ups, meer geheimen en uitdagende levels, waardoor het echt aanvoelde als een vervolg dat meer bood en beter was.

Er zijn een hoop andere 3D-Mario’s die ik kan benoemen, die allen een zeer mooie ervaring zijn geweest, maar Super Mario 64 DS brengt mij terug naar de middelbare school, waar ik met vrienden in de pauzes af en toe de minigames deed of samen keek naar nieuwe konijnen om te vangen.

Ik vond de Paper Mario-serie altijd erg tof, omdat het een flinke dosis humor had in combinatie met leuke personages en interessante gevechten. Super Paper Mario vond ik het tofst, omdat het spelelement van de wereld van 2D naar 3D veranderen een nieuwe twist gaf aan puzzels.

De Mario Party-games deed ik vroeger veel met mijn broer en onze ouders tot lachen en huilen aan toe. Van flink winnen met de minigames tot verslagen worden door het geluk van de dobbelstenen, het was elke zondag weer genieten.

 

Rutgers Top 5:

Mario Kart 64 is zonder twijfel mijn meest gespeelde Mario-game ooit. Ik wilde non-stop racen tegen mijn broers of desnoods mijn vader en als dat niet kon, ging ik maar kijken hoeveel rondjes ik de computer in kon halen voor het einde van de race. Mario Kart 64 heeft voor mij de meest fantastische levels die ooit in een Mario Kart hebben gezeten, van Yoshi’s Valley of het kasteel van Peach, tot Sherbet Land en het kasteel van Bowser. Deze levels waren genoeg om altijd maar te willen blijven spelen en waren voor die tijd ongekend mooi en fantasierijk.

Super Mario Land 2: 6 Golden Coins verscheen in 1993, een jaar voordat ik geboren werd. Toch had ik hem op de Game Boy en was het voor mij hét spel om als kind van een paar jaar oud altijd even tussendoor te spelen. Het was allemaal wat mooier dan het eerste deel, je kon kiezen naar welke wereld je eerst ging, wat als kind heel spannend was, en elk level kwam ook met hele andere gevaren.

Mario Kart Wii zal door vele herinnerd worden als die Mario Kart met de vervelende besturing met de stuurwieltjes, een flauwe gimmick. Wanneer je de Wii-stuurtjes echter weglegde en ervoor koos om met een goede controller op een motor te rijden in plaats van met een kart, had je plotseling de beste rij-ervaring te pakken die ooit in een Mario Kart gezeten heeft.

Super Mario Land is minder bijzonder dan het tweede deel, maar heeft toch nog genoeg mooie dingen om het af en toe te blijven spelen. De gameplay is wat minder vergevingsgezind en het feit dat de muziek die speelt wanneer je een ster pakt de Galop van Offenbach is, zal nooit minder hilarisch worden.

Super Mario 64 mag eigenlijk in niemands lijstje ontbreken als het gaat om Mario-games. Het was voor het eerst dat een game in de franchise op een hele nieuwe schaal uitgebracht werd. Het combineerde het klassieke van Mario met modernere technieken en het resultaat is een game die nu nog steeds als een van de absolute klassiekers telt.

 

Stefans Top 5:

De enige reden waarom ik spijt heb dat ik mijn Wii U destijds heb verkocht. De geniale co-op-chaos en fantastisch ontworpen levels zijn een genot om doorheen te spelen en barsten van de creativiteit. Ook was het voor het eerst dat we een Mario-game in een fatsoenlijke resolutie konden spelen. Het bracht voor mij ook weer een stukje multiplayer op de bank terug, wat ik tegenwoordig een veel te ondergeschoven kindje vind.

Ook hier heb ik weer uren plezier mee gehad, waarbij vooral het creatieve gebruik van de Wii-mote en de toffe kleine werelden me het meest zijn bijgebleven. Volgens verhalen is deel 2 nog beter, maar die heb ik helaas maar amper gespeeld.

Mijn eerste kennismaking met de SNES in een Franse supermarkt was Super Mario World. Natuurlijk had ik daarvoor wel Super Mario Bros. gespeeld, maar dit was toch echt andere koek. Het zag en ziet er nog steeds fantastisch uit en het feit dat je op Yoshi kunt rijden was voor mij destijds helemaal het einde!

De Wii heeft later ook nog een deel ontvangen, maar de GameCube-versie was toch echt de beste. Toffe actie en voor iedereen zo op te pakken in tegenstelling tot de FIFA– en PES-games. Door de fraaie levels en bijzondere power-ups was het elke avond met vrienden genieten met deze game.

De versie waarmee het allemaal begon voor Mario (Donkey Kong natuurlijk daargelaten) en ook de reden waarom ik altijd stikjaloers was op mijn vriendjes die wel een NES thuis hadden. Zonder deze game had Nintendo waarschijnlijk niet gestaan waar ze nu staan.

 

Thoms Top 5:

Het is misschien niet echt officieel een Mario-game, maar het woord Mario staat wel in de titel. Dit is mijn absolute nummer 1 en dat komt vooral omdat ik er vroeger heel veel uur in heb gestoken. Nog steeds start ik deze race-game met enige regelmaat op op mijn Nintendo Switch. Natuurlijk zijn later uitgebrachte Mario Kart-titels mooier en uitgebreider, maar het ontbreken van het blauwe schild maakt dit een genot om te spelen. Het draait hier gewoon om je vaardigheden en niet om geluk.

Super Mario Land was mijn eerste echt Mario-game en is een spel dat ik zeker een keer per jaar nog een keer uitspeel. Dat kan makkelijk want je bent ook zo bij de eindbaas. Er bestaat geen enkele andere Mario-game waarin je de eindbaas moet verslaan in een vliegtuig. Sowieso wijkt dit spel enorm af van alle andere titels.

Super Mario Land 2 lijkt niets op het vorige deel, maar dat is niet iets negatiefs. Deze game heeft lekker veel afwisseling in het level-design en bazen. Ik hoop nog steeds een keer op een vervolg of een soort van remake voor de Nintendo Switch.

Super Mario All-Stars + Super Mario World op de lijst zetten, is natuurlijk een beetje valsspelen, maar er zijn gewoon te veel toffe Mario-games. Het is gewoon zo enorm veel platform-plezier op een cartridge en dat is lastig te ontkennen. Dit is ook de beste manier om de oudere NES-games te spelen. Ze zien er mooier uit, maar vooral de besturing is echt beter.

Super Mario Odyssey is tot op heden de mooiste Mario-game en heeft ervoor gezorgd dat mijn Nintendo Switch niet verdween onder het stof. Er zit enorm veel variatie in de gameplay en de levels. Ik kan dan ook niet wachten tot Nintendo een tweede deel gaat uitbrengen.