Doorgaan naar artikel
Tenet
Jaime Andreas
Jaime Andreas
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Tenet is het kijken waard, maar ook een vermoeiende hersenkraker.

In Tenet wordt een man gerekruteerd door een mysterieuze organisatie met de naam Tenet om deel te nemen aan een ingewikkelde missie die verder gaat dan tijd en ruimte. Zijn missie is om de rijke Rus Andrei Sator te stoppen om zo de Derde Wereldoorlog vol nucleaire wapens te voorkomen. Voor deze missie komt de hoofdpersoon in aanraking met de theorie van tijd-inversie en blijkt die missie nog veel gevaarlijker en ingewikkelder dan daarvoor.

Dit ingewikkelde plot van de nieuwste Christopher Nolan film, is een recept voor veel actie en prachtige beelden. En inderdaad: Tenet zit vol spannende actie en spectaculaire beelden van grote actiescènes. Het ziet eruit als een gelikte film, waarin duidelijk veel aandacht was voor het filmen en de manier waarop de acteurs bewegen. Werkelijk een prachtig plaatje om naar te kijken met veel grote steden en indrukwekkende momenten. Alleen soms is er zoveel te zien dat je niet weet waar je moet kijken.

Helaas is Tenet ook een erg verwarrende film. Een beetje hersenkraken bij een film is niet erg, maar je wilt niet de hele film met een frons zitten en de zaal verlaten met hoofdpijn van het nadenken. Bij Tenet heb je constant het gevoel dat je moet focussen op het gehele plot van de film. Dit terwijl je het liefst gewoon rustig een scène wilt kijken zonder je zorgen te maken over het geheel. Aan het einde van de film zijn er nog steeds veel vragen.

Het plot van Tenet voelt bijna als het lezen van een boek. Alleen bij een boek heb je veel langer de tijd om de informatie te begrijpen. Christopher Nolan lijkt net iets teveel te willen met deze film en heeft daardoor alles op elkaar gepropt.

Toch is Tenet niet alleen maar ingewikkeld, de lichtpuntjes zijn namelijk acteurs John David Washington (BlacKkKlansman) en Robert Pattinson (Twilight) die samen de hoofdrollen vertolken. De acteurs zijn zeer goed op elkaar ingespeeld en laten daardoor een overtuigende vriendschappelijke band zien. Door hen is de film nog altijd vermakelijk om naar te kijken en voelt het minder als een taak. Ook spelen ze interessante rollen waar je graag meer over wilt weten.

Al met al is Tenet een zeer interessante, maar zeker ook zeer ingewikkelde film om te kijken. Vele mensen zeggen dat een tweede keer kijken het leuker maakt, maar dat zou niet nodig hoeven zijn. Hier en daar is de film te ingewikkeld en daardoor vrij vermoeiend om naar te kijken. Het voelt bijna als werk en het is zeker geen ontspannen filmervaring. Gelukkig hebben de acteurs een fijne chemie met elkaar om dit te compenseren. Tenet is het kijken waard, maar bereid je voor op een echte hersenkraker.