Doorgaan naar artikel
Microsoft koopt The Elder Scrolls- en Fallout-studio Bethesda voor 7,5 miljard dollar
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Vandaag is onverwacht een gigantisch grote dag voor de gamingindustrie: Microsoft heeft ZeniMax Media gekocht, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. Mocht deze naam je niets zeggen: het is de studio verantwoordelijk voor games als Wolfenstein, Doom, The Elder Scrolls, Fallout en veel meer. Microsoft heeft hiervoor 7,5 miljard dollar op tafel gelegd.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen hiervoor gaan zijn voor de grootste games waar Bethesda in de (verre) toekomst mee bezig is: The Elder Scrolls 6 en Starfield. Het lijkt er op de korte termijn in ieder geval, grappig genoeg, wel op dat Xbox indirect een beetje uitgever de uitgever is voor twee (timed) PlayStation 5-exclusives: Ghostwire: Tokyo en Deathloop. Hoe dan ook is het een gigantische aanschaf voor Microsoft, sterker nog: het is de grootste gaming-aankoop in de geschiedenis van Microsoft. Bethesda Studios geeft verder aan dat ze uiteindelijk officieel nog de uitgever zijn van hun eigen games, alhoewel niet duidelijk is wat dat precies inhoudt als ze onderdeel van Xbox zijn.

Voor gamers betekent het in ieder geval dat je een hoop Bethesda-games op Xbox Game Pass kan gaan verwachten. Je kan overigens nog de reacties van Pete Hines en Todd Howard erover teruglezen.