Doorgaan naar artikel
De bruikbare hoeveelheid opslagruimte van de Xbox Series X en wat je mogelijkheden zijn
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Haal jij komende november ook een Xbox Series X in huis en vraag je je af wat je aan moet met games die steeds maar meer ruimte in beslag nemen op je console? We hebben wat informatie voor je op een rijtje gezet om je te helpen begrijpen hoe het zit met de opslagruimte van de Xbox Series X en wat je kan doen als je meer wilt.

De Xbox Series X zal volgens GameSpot met 802GB aan bruikbare opslag komen. Alhoewel de Xbox Series X geadverteerd wordt 1TB aan opslagruimte te hebben (dus 1000GB), wisten we allemaal al wel dat een deel hiervan naar het besturingssysteem zou gaan. De test-versie van de Xbox Series X had na het installeren van dit besturingssysteem dus nog zo’n 802GB over. Let wel op dat het technisch gezien mogelijk is dat het net wat anders uitpakt bij de uiteindelijke versie die in de winkels gaat liggen in november, maar groot zal het verschil niet zijn.

Is het genoeg opslagruimte?

Dit lag dus allemaal in de lijn der verwachtingen en is niets raars, maar wat als dit toch niet genoeg opslag voor je is? Zeker als je veel verschillende games wilt gaan spelen, heb je die interne harde schijf al zowat vol met tien grote games. Nu komt Microsoft zelf met een oplossing hiervoor: in samenwerking met Seagate biedt Microsoft een externe SSD aan voor zo’n €200, waarmee je een extra terabyte aan opslagruimte zou hebben. Het voordeel hiervan is dat deze externe SSD direct aangesloten wordt op het opslagnetwerk van de Xbox Series X en gebruikmaakt van de snelle architectuur van het systeem, waardoor je niet of nauwelijks snelheid zou verliezen ten opzichte van de interne harde schijf. Dit lijkt dus allemaal perfect te werken, maar het kan ook als enorm overbodig worden gezien.

De externe SSD van Microsoft is eigenlijk weggegooid geld

Microsoft heeft aangegeven dat Xbox Series X-games niet direct van een HDD te spelen zijn, maar als we de resultaten van VentureBeat mogen geloven, heb je met een willekeurige externe HDD met USB 3.0-aansluiting een spel van 50GB naar je Xbox Series X gekopieerd in ongeveer tien minuten. Dit bespaart een hoop geld ten opzichte van de peperdure SSD die Microsoft en Seagate aanbieden. Als je bereid bent af en toe wat games heen en weer te kopiëren en een paar minuutjes te wachten, is de externe SSD eigenlijk weggegooid geld. Ben je dus bang dat 800GB voor jou niet genoeg gaat zijn, maar wil je ook niet aan een veel te dure SSD beginnen? Met een degelijke HDD kan je dus in een mum van tijd grote games naar je console kopiëren en gewoon spelen en heb je het beste van twee werelden in huis: de snelheid van de interne SSD van de Xbox Series X, maar de goedkopere opslagruimte van een externe HDD.