Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Watch Dogs Legion lijkt een tof avontuur in een modern Londen neer te gaan zetten. Het moet nog wel gaan blijken hoe leuk het rekruteren van personages blijft en of de stad niet te leeg is qua activiteiten en andere bezigheden.

In deze coronatijden zijn ook de previewsessies net wat lastiger: we kunnen niet zomaar op bezoek bij ontwikkelaars op het kantoor. Gelukkig heeft Ubisoft een mooie oplossing op afstand gevonden, waardoor we toch ruim vier uur aan de slag konden met Watch Dogs Legion. We kregen een vrij volledige build voor ons waarin we midden in de game begonnen. Verder konden we gaan doen wat we wilden: missies, zijmissies, rondrijden, mensen rekruteren en nog veel meer. In deze preview vertellen we je graag onze bevindingen.

Iets wat de serie altijd goed doet is de setting en dat is nu niet anders. Deze keer speelt het zich allemaal af in een groot deel van Londen. In de stad heeft een terroristische groep een serie bomaanslagen gepleegd waarna de macht is overgenomen door een privaat beveiligingsbedrijf genaamd Albion. Daarnaast heeft de grootste criminele organisatie van de stad, Clan Kelly, meer grip gekregen door de aanhoudende chaos. Hackercollectief DedSec is voor een groot deel verdwenen en het is aan jou om deze weer op te bouwen, de stad te redden en erachter te komen wie er achter de aanslagen zat.

We hebben een stuk of vijf hoofdmissies gespeeld en deze maakte verreweg de meeste indruk. In iedere missie spreek je andere personen, bezoek je andere locaties en ben je bezig met verschillende gameplay-elementen. Zo moesten we een keer een stadion dat gebruikt wordt als vluchtelingenkamp infiltreren om informatie te stelen over een verdwenen agent. Bij een andere missie gebruik je een drone om de woning van de leider van Clan Kelly te infiltreren. Er zijn nog veel meer voorbeelden en we hopen dat alle hoofdmissies van Watch Dogs Legion zo tof en gevarieerd zijn. De gameplay-elementen bestaan vooral uit sluipen, schieten en natuurlijk hacken. Met die laatste kom je de meeste variatie tegen. Zo kun je verschillende soorten drones hacken, explosieve vallen zetten, camerabeelden bekijken en nog veel meer. Bij iedere missie ben je ook vrij om de aanpak te kiezen die het beste bij je past. Sluipend en hackend ergens binnenkomen is een manier, maar je geweer pakken en erop los schieten ook. Er zijn ook wat lichte RPG-elementen aanwezig in de vorm van verschillende upgrades. Zo kun je nieuwe wapens maar ook nieuwe hackmogelijkheden vrijspelen.

Watch Dogs Legion

Het verkooppunt van dit deel is dat je iedere NPC (Non-Playable Character) die je tegenkomt kunt rekruteren en er vervolgens mee kunt spelen. Hier is niks aan gelogen en je kunt echt ieder persoon die je tegenkomt overtuigen om zich bij DedSec aan te sluiten. Dit gebeurt door een missie te volbrengen die zij voor je hebben. Sommige mensen hebben wel een afkeer tegen DedSec en voor die mensen is de missie iets uitgebreider. Uiteindelijk kun je een vrij gevarieerd team samenstellen met bijvoorbeeld een bouwvakker die toegang heeft tot bouwplaatsen, een politieagent die zo het politiestation kan binnenwandelen en een dronken man die sterker wordt als je een biertje pakt. Alle personages zijn ook ingesproken met verschillende stemmen en accenten, waardoor ze des te gevarieerder worden.

Een nadeel is wel dat heel veel personages dezelfde krachten en vaardigheden hebben. Dit wordt helemaal duidelijk als je wat van de zijmissies gaat doen. Door een aantal van deze missies in gebieden te doen, ontgrendel je het speciale personage van dat gebied. Dit is bijvoorbeeld een spion met een James Bond-auto met raketten erop of een voetbalhooligan die vrienden kan roepen om mee te vechten. Deze speciale personages zijn onwijs tof, maar overschaduwen je andere verworven leden flink. Waarschijnlijk zullen velen uiteindelijk spelen met deze speciale personages in combinatie met de standaard politieagent, bouwvakker en dokter waarmee je specifieke gebouwen binnenkomt. Dat is jammer, aangezien het verkooppunt van Watch Dogs Legion hierdoor iets minder sterk wordt.

Watch Dogs Legion

Je beleeft al je avonturen in Londen, wat erg goed is nagemaakt. Je ziet het Londense straatbeeld goed terugkomen, maar dan net wat moderner met elektrische auto’s en rondvliegende drones. Daarnaast zijn bezienswaardigheden als de Tower Bridge en Buckingham Palace natuurlijk aanwezig en zul je er zelfs een aantal missies moeten voltooien. De stad voelt vrij levendig door rondlopende mensen die hun eigen ding doen en agenten van Albion die onschuldige mensen oppakken. Helaas is er naast de vele collectibles en aantal zijmissies niet zo heel veel te beleven in Londen. Je kunt nieuwe kleren gaan kopen of een dart-minigame spelen, maar uiteindelijk voelt de stad toch wel vrij leeg aan. Het dient meer als achtergrond voor alle toffe hoofdmissies die je voorgeschoteld krijgt.

Al met al hebben we een goede indruk gekregen van Watch Dogs Legion en het belooft een tof avontuur te worden. De setting, het verhaal en de hoofdmissies zijn de grootste pluspunten en de variatie qua personages en vrij te spelen extra’s maken het nog wat beter. Wel voelt Londen vrij leeg aan door de afwezigheid van grote zijmissies of veel verschillende activiteiten. Daarnaast lijkt het erop dat het rekruteren van nieuwe personages even leuk is, maar dat je na een tijdje toch wel een vast groepje hebt waarmee je speelt door de afwezigheid van veel variatie in krachten en vaardigheden bij de personages. Vier uur is natuurlijk lang niet alles wat Watch Dogs Legion te bieden heeft, dus we kunnen niet wachten om met de volledige game aan de slag te gaan.

Voor deze preview speelden we Watch Dogs Legion op pc. De game komt op 29 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia. Het spel is ook verkrijgbaar op de PlayStation 5 en Xbox Series zodra deze consoles beschikbaar zijn.