Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De HP Spectre x360 een alleskunner met een smaakvol uiterlijk voor een flink prijskaartje. Het enige nadeel is dat de laptop wat configuratie vergt om de geluidsproductie te verminderen.

In het afgelopen jaar zijn we massaal gaan thuiswerken. Dat was goed te merken aan de storm van aankopen voor een thuiskantoor; bureaus, stoelen, webcams en uiteraard laptops. Een gedegen laptop is dan ook erg belangrijk en daar komt de HP Spectre x360 op het perfecte moment om de hoek kijken. Wij kregen de kans om thuis goed aan de slag te gaan met de laptop en je leest er alles over in deze review.

Wie HP enigszins kent, zal weten dat het bedrijf meerdere series van laptops heeft, variërend van de OMEN-lijn voor gamers tot de alleskunner Pavilion-laptops. De Spectre is de high-end-lijn van HP: krachtige notebooks die zich typeren door een luxe uiterlijk, stevige hardware en optie om de laptop om te toveren tot een tablet. Een van de eerste zaken die ons opvalt bij het testen van de HP Spectre x360 is dat de fabrikant net een extra stapje verder doet om het luxe gevoel te versterken. In de verpakking vinden we naast de laptop en de adapter ook een leren beschermhoes in het zwart.

De laptop zelf heeft een aluminium frame met een gouden afwerking om de randen heen. Het ontwerp is zo minimalistisch mogelijk en dat is dan ook terug te zien aan het kleine aantal aansluitingen, namelijk een USB type-A en twee USB type-C. Interessant is hoe HP ervoor heeft gekozen om op de schuine hoeken van het chassis een USB poort te plaatsen en de aan/uit-knop. Het laatstgenoemde was dan ook even zoeken, vooral als je gewend bent deze meestal naast het toetsenbord te vinden. Een van minpunten is dat de voedingspoort nog niet vervangen is door een USB type-C poort, iets wat veel moderne laptops tegenwoordig bieden. Waar we dan wel weer blij mee zijn is de schakelaar om de webcam fysiek uit te schakelen. Tot slot vinden we nog een HDMI-poort, een 3,5mm-audiojack en een microSD-kaartlezer op de zijkant.

HP Spectre x360 Foto: www.hp.com

De HP Spectre x360 bevat genoeg krachtige hardware om de meeste taken moeiteloos uit te voeren en zou dan ook geschikt moeten zijn voor werk, studie en lichte games. Hoewel de laptop minder geschikt is om bijvoorbeeld The Witcher 3 op 4K-resolutie te draaien, zijn lichtere games geen enkel probleem. Opmerkelijk is dat de laptop vanaf het begin erg snel opwarmt en daarbij flinke geluidsproductie maakt tijdens het koelen. Het is algemeen bekend dat laptops vaak problematischer kunnen zijn op gebied van koeling omdat er zoveel hardware in een kleine ruimte wordt samengepropt. Echter, is de geluidsproductie al aanwezig tijdens eenvoudig internetgebruik en luider dan andere laptops in dezelfde prijsklasse. HP rust haar laptops uit met verschillende programma’s waaronder HP Command Center, waarin we de prestaties kunnen aanpassen. Echter, heeft dit helaas weinig invloed op het harde geluid van de ventilatoren. Een zoektocht op Google leidt ons uiteindelijk naar de oplossing door het processorgebruik van 100% naar 99% aan te passen. Daarna hebben we vrijwel nooit meer de laptop gehoord, zelfs niet tijdens het draaien van games. Toch is het een nadeel dat dit niet eenvoudiger kon opgelost worden, aangezien de dagelijkse gebruiker niet altijd flink in alle instellingen wil duiken.

Afgezien van het geluidsprobleem zijn er weinig zaken aan te merken aan de laptop. De HP Spectre x360 bevat een prachtig 4K-display wat niet alleen prettig werkt, maar ook uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld een film, zeker dankzij de optie om de laptop om te klappen tot een tablet. Wat we bijzonder waarderen aan het scherm is hoe deze naadloos verbonden is met het chassis en daarnaast een anti-reflectielaag heeft. De accucapaciteit zorgt er dan ook voor dat de gebruiker niet constant afhankelijk is van een stopcontact in de buurt. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik gaat de laptop gemakkelijk een werkdag mee. Ondanks het slanke uiterlijk is de laptop wat aan de zware kant met een gewicht van bijna 2,5kg. Dit is geen probleem tijdens het thuiswerken, maar voor de gebruiker die veel moet reizen zou een iets lager gewicht net wat prettiger zijn.

HP Spectre x360 Foto: www.hp.com

De HP Spectre x360 is een flinke krachtpatser met een luxe uitstraling. Hoewel er een flink prijskaartje aan zit van ruim €1900,- voor de variant met de GTX 1650 Ti en €1800,- voor de MX330, krijg je er ook flink wat voor terug. Naast de nieuwste hardware is de laptop uitgerust met een prachtig 4K-scherm, een degelijke batterij en verschillende handige snufjes zoals de fysieke killswitch voor de webcam. Het uiterlijk heeft een luxe uitstraling dankzij een aluminium chassis met gouden randen en uniek geplaatste aansluitingen op de hoeken. De Spectre kan moeiteloos verschillende programma’s draaien en zorgt voor flink wat productiviteit, maar heeft helaas wel een geluidsprobleem tijdens het koelen. Dit is gelukkig op te lossen, maar wel met een zoektocht die eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Als het geluidsproductie eenmaal opgelost is, is de Spectre x360 een ontzettend fijne laptop die zich voor vrijwel alle taken kan inzetten.