Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Bakugan: Champions of Vestroia is een prima RPG voor alle leeftijden, maar mist wel een echte uitdaging en lijdt onder prestatieproblemen

Velen van ons zullen het Pokemon-universum maar al te goed kennen, hoewel er verschillende andere series zijn die er veel op lijken zoals Digimon en Bakugan. Laatstgenoemde begon ooit als animatieserie uit Japan, maar groeide uit tot films, manga, speelgoed en tegenwoordig ook games. Bakugan: Champions of Vestroia is een Nintendo Switch-exclusive die vanaf 3 november, vandaag dus, beschikbaar is.

Het plot van Bakugan: Champions of Vestroia draait om de hoofdpersoon, die na een voetbalwedstrijd in het bos een mysterieuze verschijning waarneemt. Daar pak je je allereerste Bakugan op, een reusachtig wezen dat staat te springen om te vechten. In de wereld van Bakugan worden deze wezens door hun eigenaar, ook wel Brawler genoemd, gebruikt om tegen elkaar te vechten. In dat opzicht heeft Bakugan veel overeenkomsten met Pokemon, waar ook wezens het tegen elkaar opnemen. In deze wereld draait alles om Bakugan en wil uiteraard iedereen de beste Brawler worden. Via een eenvoudige tutorial wordt de basis uitgelegd en volg je het verhaal van de game. Gedurende het verhaal zul je de nodige gevechten en wedstrijden tegenkomen en kom je tegen steeds sterkere tegenstanders te staan.

Bakugan: Champions of Vestroia

De gameplay bevat veel klassieke RPG-elementen: zo kan de wereld vrij verkend worden en zijn er verschillende plekken waar je naartoe kunt reizen. Naast het hoofdverhaal zijn er verschillende sidequests die gedaan kunnen worden en loont het om alle plekjes te verkennen voor geheimen. Het meest belangrijke aspect is het vechten met de Bakugan zelf, wat werkt via een realtime turn-based systeem. Tijdens zo’n gevecht halen beide Brawlers hun Bakugan tevoorschijn door met een bal te gooien, waarna reusachtige wezens verschijnen. Iedere Bakugan heeft vier verschillende acties die variëren van aanvallen tot defensieve vaardigheden. De acties zelf kosten energie om uit te voeren en dat is waar jij als trainer bij komt kijken. Tijdens het gevecht verschijnen op willekeurige plekken oplichtende zeshoeken die je kunt oppakken en naar je Bakugan gooien door erheen te lopen. Tijdens het gevecht ben je vooral druk bezig met het oppakken van de zeshoeken en af en toe een actie kiezen. Daarnaast zit er op iedere actie een cooldown, wat betekent dat je ze niet constant kunt gebruiken. Het is dus belangrijk om deze tactisch te gebruiken.

Een ander belangrijke strategie is rekening houden met de sterke en zwakke punten van de Bakugan. De Bakugan komen namelijk in zes verschillende facties, met ieder een eigen thema. Iedere Bakugan behoort tot een bepaalde factie en bevat statistieken met informatie voor welke andere facties hij bijvoorbeeld zwak is. Tijdens de gevechten kun je maximaal drie actieve Bakugan hebben, waardoor je op ieder moment kunt wisselen. De tegenstander kan dit uiteraard ook, dus op sommige momenten zul je proactief moeten zijn om een sterkere Bakugan te gebruiken. In tegenstelling tot Pokemon lijkt het dat niet iedere Bakugan uniek is, iedere soort komt namelijk voor in alle zes de facties.

Bakugan: Champions of Vestroia

Het verhaal en de gameplay van Bakugan: Champions of Vestroia zijn vrij gemakkelijk op te pakken en vriendelijk voor iedere leeftijd. Daardoor is de game geschikt voor een groot publiek, hoewel er ook wat minpunten aan zitten. Het gevechtssysteem bevat verschillende elementen om in het begin genoeg diepgang te creëren, maar na een aantal potjes steeds dezelfde schijven op te pakken wordt het wel enigszins monotoon. Dit wordt nog afgewisseld met het uitvoeren van de aanvallen, maar een van de zaken die meteen opvalt is hoeveel vaker de tegenstander aanvallen uit kan voeren. Het lijkt daardoor soms wel alsof de computer helemaal geen cooldowns heeft waar je als speler wel op moet wachten. Een van de meest storende zaken is vooral de prestaties van de game. Regelmatig is goed merkbaar dat de framerates niet stabiel zijn en behoorlijk omlaag gaan. Daardoor komt het beeld vaak wat stotterend over en speelt het niet zo prettig weg.

Bakugan: Champions of Vestroia is een prima game als je een liefhebber bent van fantasy-spellen waarin je wezentjes verzamelt, zoals Pokemon. De gameplay-elementen bevatten een eigen bijzondere draai door het energie-systeem en de verschillende Bakugan waartussen gewisseld kan worden. Tot slot is het een vriendelijke game die voor bijna alle leeftijden geschikt is. Echter heeft de game de neiging om al behoorlijk snel monotoon te worden en zal het gevechtssysteem niet iedereen kunnen uitdagen. Daarnaast schieten de prestaties zo nu en dan tekort, wat toch wel afbreuk doet aan de ervaring.

Bakugan: Champions of Vestroia is exclusief beschikbaar op Nintendo Switch.