Doorgaan naar artikel
Just Dance 2021
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Just Dance 2021 is een jaarlijkse titel die al jarenlang eigenlijk niet weet te verassen. De grote verandering is vaak de nieuwe playlist en ook daarbij is vaak smaak de bepalende factor. Helaas wordt het pas interessant wanneer je de game met de betaalde Just Dance Unlimited gebruikt omdat je zo honderden liedjes tot je beschikking krijgt. Verder biedt deze game weinig nieuws voor de fans.

Het jaar is weer bijna voorbij en traditiegetrouw zet Ubisoft de trend voort om een nieuwe dansgame uit te brengen. Dit jaar hebben we Just Dance 2021 in handen gekregen om onze soepele heupen eens flink los te gooien. Of dit ook is gelukt, lees je in deze review.

Al jarenlang brengt Ubisoft de dansgame uit voor verschillende platformen, waaronder de Nintendo Switch. Dit is ook de versie waar wij mee aan de slag zijn gegaan. Het concept is vrij eenvoudig: je selecteert een lied uit de beschikbare lijst, neemt de controller of smartphone in je hand en je probeert de dansmoves op je tv zo goed mogelijk na te doen. Dit wordt geregistreerd en op basis van je kunsten verdien je punten. Wanneer je elke beweging vlekkeloos meedoet en in de juiste maat, dan zie je dit ook direct terug op je tv wanneer er een ‘Perfect’ bij je scorebalk komt te staan. Bij het behalen van een bepaald aantal punten kan je sterren verdienen om deze vervolgens te spenderen in een kauwgomballenmachine waar je willekeurige accessoires kunt winnen.

Just Dance 2021

Op het eerste oog lijkt Just Dance 2021 niet veel anders dan voorgaande delen en helaas is dat op veel gebieden ook het geval. Er zijn geen nieuwe modi toegevoegd of andere innovatieve opties om zich te onderscheiden van eerdere delen. Sterker nog, de Mojo-modus die in het vorige deel is toegevoegd, is er uitgehaald. Wat er wel nieuw is in deze editie zijn de animaties die je tijdens het dansen ziet. Deze zien er verder prima uit, althans de meeste animaties. Bij het ene liedje zijn leuke bewegende animaties verwerkt en het andere liedje is voorzien van enkel wat kleurende panelen. Desondanks past het grafisch gezien prima bij het type game en zijn de fleurige over-the-top kleuren en effecten een toevoeging tot de danservaring. Voor de sportieve dansers onder ons kan Just Dance 2021 ook worden gebruikt als een soort workout. Het is namelijk mogelijk om te laten tonen hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt hebt tijdens het dansen.

Just Dance 2021

Een van de belangrijkste onderdelen in de game is uiteraard de playlist. Er zijn standaard 40 nummers beschikbaar uit verschillende muziekgenres en uit verschillende jaren. Zo zit er normaal gesproken voor iedereen wel wat tussen. Maar is het genoeg wanneer je voor een volledige game misschien maar vijf of zes leuke nummers van die veertig tegenkomt om op te blijven dansen? Uiteraard heeft Ubisoft hierop een antwoord, net als bij de voorgaande delen. Je kan Just Dance Unlimited aanschaffen, een abonnement waarmee je toegang krijgt tot honderden nummers. Helaas wordt hier in de game nogal de nadruk op gelegd door het toevoegen van advertenties.

Just Dance 2021

Wanneer je de volle mep betaald voor een game, dan heb je geen zin in advertenties naar betaalde content die je eigenlijk wel nodig hebt om volop van de game te kunnen genieten. Want eerlijk is eerlijk, 40 liedjes is niet veel en al helemaal niet wanneer je maar enkele liedjes leuk vindt. Ubisoft zou veel fans een groot plezier doen om meer content standaard in de game te verwerken, of om de game wat goedkoper te maken en zich te houden aan de Just Dance Unlimited van €25 per jaar. Is je abonnement verlopen dan zijn de liedjes ook direct niet meer beschikbaar. Mocht je nog een lopend abonnement hebben van een eerdere editie, dan zul je deze moeten upgraden, anders gaat dit ook helaas niet werken voor de 2021-uitvoering.

De fun-factor bij Just Dance 2021 ligt vooral bij het samenspelen. Met het gezin, vriendjes of vriendinnetjes of zelfs online tegen onbekenden zorgt voor de leuke momenten. Neem het tegen elkaar op en probeer elkaar te verslaan door de hoogste score te halen. Wanneer je altijd alleen speelt zal het waarschijnlijk nogal snel gaan vervelen.