Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Football Manager 2021 is vooral weer een reeks sterke, maar veilige verbeteringen die zorgen voor een solide game.

Veel voetbalfans doen één ding liever dan naar voetbal kijken: praten over hoe ze het allemaal beter weten dan alle experts, coaches en spelers zelf. Voor die groep mensen is er al jarenlang Football Manager en vandaag nemen we een kijkje naar het nieuwste deel in die reeks: Football Manager 2021.

Football Manager is een game die erom bekendstaat om vooral veilig voort te bouwen op zichzelf. Football Manager 2020 was gewoon Football Manager 2019 met de nodige verbeteringen en precies dat kan je ook verwachten van Football Manager 2021: het is hetzelfde spel als vorig jaar met een paar nieuwe features, zonder dat het ook maar iets van de kern overhoop gooit. Je zou dit eventueel als een nadeel kunnen zien, omdat het betekent dat baanbrekende features uitblijven, maar tegelijkertijd is het ook een garantie dat er elk jaar weer een solide titel op je staat te wachten die nooit niet goed kan zijn.

Football Manager wordt door zowel fans als haters vaak bestempeld als een ‘Spreadsheet Simulator’ en dat is ook behoorlijk waar. Dat hoeft echter niet een negatief punt te zijn. Je krijgt ongelooflijk veel data tot je beschikking, van performances en verwachtingen van spelers, tot e-mails van management en andere clubs en ga zo maar door. Deze data kan je tot je voordeel gebruiken om goede keuzes te maken. Goede keuzes draaien niet alleen om welke speler je inzet in welke wedstrijd, maar ook hoe ze getraind worden, welk personeel je bij de club haalt, hoe je persconferenties afhandelt et cetera. Continu werk je met alle gegevens en mogelijkheden om je club zo goed mogelijk te leiden. Heb je alle nodige taken voor een dag vervuld, dan simuleert het spel de dag voor je en krijg je weer een boel nieuwe data. Misschien is een speler geblesseerd, of is er interessante informatie over iemands spel naar boven gekomen op een training, of je hebt weer een boel e-mails om te beantwoorden. Het is enorm ingewikkeld en als je denkt maar wat rond te willen klooien, dan kom je bedrogen uit.

Dit zorgt er ook voor dat Football Manager 2021 zo verslavend kan zijn. Het hele spel draait eigenlijk om gegevens en hoe je die gegevens omzet in betere prestaties voor je spelers. Continu als je van plan bent het spel af te sluiten, krijg je weer een boel nieuwe informatie waar je weer wat mee wilt doen en zo blijf je continu “nog eventjes” doorspelen.

Verbeteringen dit jaar zitten hem onder andere in hoe je een boel data krijgt over de wedstrijden zelf. Via statistieken en heatmaps kan je veel beter dan voorheen zien wat de gevolgen zijn van jouw tactische keuzes en kan je zien of je slim bent geweest of je eigenhandig voor een verloren wedstrijd hebt gezorgd, waar het vroeger soms nog giswerk was. Ook kan je tijdens wedstrijden nauwkeuriger specifieke instructies geven en heb je hierdoor voor je gevoel weer wat meer invloed.

Verder zijn interacties een groot verbeterpunt vergeleken met vorige jaren. Je kan veel preciezer kiezen hoe je tijdens wedstrijden met spelers omgaat. Ga je in de rust kalm een peptalk geven, of denk je dat het effectiever is om woest je waterflesje op de grond te smijten terwijl je schreeuwt? Wil je een vervelende journalist tijdens een persconferentie laten weten dat je het gehad hebt? Dan kan je lekker boos op de tafel slaan of je hoofd schudden. Het zijn kleine dingen, maar het zorgt er voor dat je je net iets meer als een persoon binnen het proces voelt en minder als iemand die alleen maar statistieken verwerkt.

Ook de menu’s zijn in veel plekken verbeterd en het ziet er daarom op sommige plekken net wat sexyer uit. Gezegd moet worden dat wedstrijden er nog steeds uit zien als bij FIFA 99 het geval was. Alhoewel dat jammer is, is het visuele aspect uiteindelijk niet waarvoor je de game in huis haalt. Dus een al te problematisch iets is het niet.

Al met al is Football Manager 2021 precies dat wat iedereen al verwacht had: vooral veel van hetzelfde met de nodige verbeteringen. Laten we wel duidelijk maken dat de verbeteringen erg goed zijn en ervoor zorgen dat het weer als een echt betere game aanvoelt. Hiermee slaagt Sports Interactive er wederom in om een succesvolle titel binnen de franchise neer te zetten. Op naar FM 2022!

Football Manager 2021 is voor deze review gespeeld op pc. De game is ook beschikbaar op Xbox One en Xbox Series X|S.