Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Tomato! is een leuke partygame voor als je een kort spelletje wil spelen waarbij je niet te veel wil nadenken. Doordat je tegelijkertijd speelt, zit je jouw tegenstander(s) dwars als je net een kaart legt die de ander ook wil leggen. Hierdoor ontstaan grappige situaties en wil je door blijven spelen. Al met al een spel om vrolijk van te worden.

Van Megableu verscheen dit keer de korte partygame Tomato! Een spel waarbij je jouw tegenstander verslaat door zo snel mogelijk de juiste kaart in de tomaat te plaatsen. Dit is een kaart met een hogere of lagere waarde dan in de tomaat ligt. Wie het snelst door zijn of haar stapel heen is, wint!

Tomato! kan worden gespeeld met twee tot zes spelers en een potje duurt ongeveer tien minuten. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt een speler 12 (met zes personen) tot 40 kaarten (met twee personen) in zijn of haar stapel. Om de beurt leg je een kaart in de tomaat die hoger of lager is dan de kaart in het bakje. Enig gevoel voor cijfers is voor kinderen van belang om mee te kunnen spelen. De dealer roept ‘Go’ en het spel begint. Het spel verloopt razendsnel. Je hand tot vijf kaarten aanvullen met kaarten van jouw eigen stapel kan op ieder gewenst moment. Wil je geen tijd verliezen door je hand aan te vullen, maar achter elkaar kaarten in de tomaat leggen? Geen enkel probleem. Het spel eindigt wanneer een speler door zijn of haar stapel tomatenkaarten heen is. Deze speler roept ‘Tomato!’ en verdient eeuwige roem.

De speluitleg is kort waardoor je vrijwel direct van start kunt. Het is een snel spel en speelt gemakkelijk weg. Het opzetten van een uitgebreide strategie is in dit spel niet nodig. Je hoeft niet op je beurt te wachten, wat zorgt voor actie en energie. Tomato! voelt vertrouwd aan wat bijdraagt aan het snel kunnen starten. Het spel is gemakkelijk mee te nemen en zeer herkenbaar doordat alles in een kleine, rode tomaat zit. Het ziet er van de buitenkant vrolijk uit en het is gemakkelijk uit te leggen. Het doosje sluit niet stevig waardoor wij bij het oppakken van het doosje alle kaarten uit de tomaat lieten vallen. Door het vrolijke design van het doosje verwacht je misschien uitbundige afbeeldingen op de kaarten, maar hierop staan enkel getallen in een gekleurde cirkel. Deze wat simpele lay-out zorgt voor een goed overzicht tijdens het spel zodat je de tijd niet verdoet door te zoeken naar het juiste getal.

Wij hebben enorm gelachen tijdens het spelen van Tomato! omdat je elkaar erg kunt dwarsbomen door sneller jouw kaarten in de tomaat te gooien. Het dwarszitten van elkaar zorgde voor de nodige competitiedrang. Met hoe meer mensen je dit spel speelt, hoe groter de chaos wordt. Met twee spelers gooiden wij het bakje al vrij snel om. Dit zorgde voor wat vertraging in het spel. Tomato! is een leuke partygame waarbij het leuk blijft om meerdere potjes na elkaar te spelen.