Doorgaan naar artikel
PS5 vs Xbox Series X: Welke is het beste voor jou?
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Met het uitbrengen van de Xbox Series X en de Playstation 5 hebben Microsoft en Sony weer een nieuwe dimensie toegevoegd aan het game-imperium. Veel gamers kiezen de console die ze voorheen ook gebruikten. Toch kan het interessant zijn om over te stappen. In dit artikel kijken we dan ook naar de voor- en nadelen van beide consoles en kijken we welke het beste voor jou is!

1.    De controller

Playstation 5

Allereerst kijken we naar de controllers. Wat direct opvalt is dat de controller van de Playstation 5 een gigantische upgrade heeft gekregen. Bij de Playstation 5-controller krijg je haptische feedback. Dit betekent dat je direct voelt wanneer bijvoorbeeld de ondergrond verandert bij een racespel. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de adaptieve triggers. Daarmee krijgen acties als het spannen van een boog of afvuren van een wapen een veel realistischer gevoel. Een nadeel is wel dat door deze grote upgrade de controllers van de Playstation 4 niet meer gebruikt kunnen worden voor de Playstation 5.

Xbox Series X

Waar je bij de Playstation geen mogelijkheid hebt om eerdere controllers te gebruiken, is dit bij de Xbox wel het geval. Controllers van de Xbox One kun je prima gebruiken voor de nieuwste console. Helaas zijn de controllers niet voorzien van haptische feedback.

2.    De games

Playstation 5

Qua opzet is er een belangrijk en groot verschil tussen de games die Sony aanbiedt en de games die Microsoft aanbiedt. De games van de Playstation zijn namelijk vooral groot en bekend. Daarnaast dien je elke game los te kopen. De grote games maken het wel aantrekkelijk om voor deze console te kiezen. Maak je liever gebruik van een abonnement, dan is de Xbox Series X meer geschikt.

Xbox Series X

Zoals gezegd heeft de Xbox als optie een soort abonnementsvorm waarin je veel verschillende spellen kunt spelen. Voor een vast bedrag per maand speel je meer dan honderd spellen. Je kunt deze games daarnaast ook eenvoudig naar een Android-telefoon streamen, waardoor je ook op de trein kunt verder spelen op je telefoon. Natuurlijk zijn games ook gewoon te koop. Xbox Game Pass, zoals het abonnement heet, is dan ook echt een voordeel.

Voor welke console je ook kiest, een VPN Chrome kan zeker aan te raden zijn. Op die manier kun je namelijk eerder én veilig zoeken naar de nieuwste games die gaan uitkomen. Maak je gebruik van een VPN, dan heb je zelfs de mogelijkheid om eerder over games te beschikken. In sommige gevallen komen games namelijk eerder uit in de Verenigde Staten dan in Europa. Wanneer je gebruikmaakt van een VPN, wordt jouw fysieke locatie verborgen en wordt de locatie van de server aangenomen. Hierdoor denkt men dat jij je op de locatie van de server bevindt, waardoor je dus ook kunt beschikken over games die in de Verenigde Staten al op de markt zijn.

3.    Rekenkracht van de console

Ook de rekenkracht van de console kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een console van Sony of Microsoft. De Playstation 5 beschikt over de snelste SSD-rekenkracht. Dit wil zeggen dat de laadtijd tussen verschillende schermen verleden tijd is. Met 5,5 gigabyte per seconde is deze ruim twee keer sneller dan de rekenkracht van de Xbox Series X.

Toch is de grafische kracht van de Playstation 5 weer een stuk minder. De Xbox Series X beschikt over de snelste processor en de videokaart heeft de meeste cores. Hierdoor ziet het er bij de Xbox Series X allemaal net wat vloeiender uit. Toch is het verschil verwaarloosbaar. We moeten hierbij wel vermelden dat je voor beide consoles een televisie nodig hebt met minimaal 4K resolutie, wil je het maximale uit de console halen.

Waar de televisie bij een Playstation ook minimaal een verversingssnelheid van 60 Hz nodig heeft, is dit bij de Xbox niet het geval. Daarnaast is het bij een Xbox Series X ook mogelijk om te gamen met 8K. Dit is bij de Playstation 5 helaas niet mogelijk.

4.    Conclusie

Welke console voor jou geschikt is, laten we dus voorlopig in het midden. Elke console heeft haar voor- en nadelen. Toch zouden we de keuze vooral laten afhangen van wat je zoekt. Waar je met Xbox Game Pass voor een vast bedrag per maand kunt beschikken over een breed scala aan games bij de Xbox Series X, is dit bij Sony niet het geval. Beiden hebben echter hun eigen exclusieve games die vermoedelijk echt de doorslag gaan geven.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking