Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 is een draadloze headset voor de nieuwe generatie consoles waar je geen flink bedrag voor neer hoeft te leggen. Voor nog geen €100,- heb je een exemplaar op je hoofd, maar dit is helaas ook merkbaar op sommige vlakken. Audiotechnisch is er niet veel aan te merken, maar qua bouwkwaliteit en pasvorm voelt het af en toe wat budget aan. Het drukken op de oren kan voor sommige vervelend aanvoelen na langere speelsessies.

Al jarenlang zijn de headsets van Turtle Beach een bekend fenomeen in de gamingwereld. Ze hebben een flink aantal verschillende modellen voor elk platform. Voor de nieuwste generatie consoles hebben ze bestaande modellen verbeterd en opnieuw uitgebracht. De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 is er één van.

De naam geeft al een beetje prijs dat we hier te maken hebben met een tweede generatie van de Stealth 600 Gen 2-headset en in ons geval gaat het om de Xbox-versie die herkenbaar is aan de groene tinten. Er is namelijk ook een PlayStation-uitvoering met blauwe tinten. Als we naar het design kijken, lijkt deze erg veel op de eerste generatie. Dit is zeker geen ramp, want het is een eenvoudig ontwerp zonder allerlei toeters en bellen. Enkel de microfoon ziet er qua design anders uit gezien deze nu uitvouwbaar is vanuit de linkeroorschelp. Het geheel is volledig gemaakt van hard plastic waardoor het geheel er ietwat budget uitziet. Desondanks voelt het geheel wel stevig aan en zorgt het plastic voor een licht gewicht.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2

Het draagcomfort is daarentegen wellicht niet voor ieder hoofd goed geschikt. De schelpen drukken vrij stevig op je hoofd waardoor de headset merkbaar aanwezig is, vooral na langere speelsessies. De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 is overigens wel voorzien van een zachte kunstlederen hoofdband en ademende oorkussens. De linkeroorschelp bevat alle knoppen die je nodig hebt om het geluid te bedienen en zijn goed op de tast te vinden. Er zijn twee scrollwieltjes aanwezig waarvan een het volume van het geluid bedient en de ander het volume van de chatfunctie. Ook is er een standenknop aanwezig waarmee geschakeld kan worden tussen verschillende standen en uiteraard heb je nog de powerknop.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2

Ook de USB-C-aansluiting is verwerkt in de linkeroorschelp. Middels de USB-C-kabel kan je de headset opladen en draadloos gebruiken, waardoor je geen last hebt van kabels die in de weg hangen tijdens het gamen. In combinatie met de Xbox Series X|S maakt de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 automatisch verbinding middels bluetooth en heb je geen losse adapters nodig om de verbinding tot stand te brengen. Dit werkt erg makkelijk en snel. Wanneer je de console uitschakelt, wordt de headset ook vrijwel direct uitgeschakeld. De interne accu is sterk genoeg voor 15 uur speelplezier wat normaal gesproken genoeg is voor de meeste speelsessies. Mocht de accu echt leeg zijn omdat je simpelweg vergeten bent om de kabel aan te sluiten, dan is deze binnen twee uur weer vol en klaar voor een nieuwe ronde.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2

Als we naar het geluid kijken, dan kunnen we hier vrij kort over zijn: de kwaliteit is prima in orde gezien de prijsklasse waar we mee te maken hebben. Er zijn maar weinig draadloze headsets die audiotechnisch beter zijn voor nog geen €100,-. Zowel de hoge als lage tonen worden door de 50 millimeter drivers helder je oorschelp ingestuurd. De bas zorgt voor goede ondersteuning bij actievolle games zoals shooters. Middels de standenknop kan er worden geschakeld tussen verschillende EQ-instellingen. Dit is voor iedereen anders, maar het kan zomaar zijn dat je zelf een andere instelling prettiger vindt bij een bepaald gamegenre. Wat een leuke toevoeging is, is de “superhuman hearing”-modus. Hiermee wordt het geluid net iets luider, maar dan voornamelijk bepaalde frequenties. Hiermee hoor je eenvoudige dingen net iets luider die normaal niet gauw je aandacht zouden trekken. Ook de inklapbare microfoon doet prima zijn werk: de spraak komt helder over en het dempen van de microfoon kan eenvoudig door de microfoon omhoog te klappen in de oorschelp.

Kortom, de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 is een prima all-round headset voor je nieuwe console zonder dat je er een flinke bak geld voor neer hoeft te leggen.