Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Razer Opus is een draadloze koptelefoon met high-end features en bouwkwaliteit. Het geluid is uitstekend en heeft een goedwerkende ruisonderdrukking, Dit alles voor een schappelijk bedrag zorgt ervoor dat dit een fantastische koptelefoon is waar je veel luisterplezier aan kunt beleven.

Razer kennen we voornamelijk van hun high-end gaming-apparatuur in alle vormen en maten. Denk hierbij aan muizen, toetsenborden, controllers, headsets en nog veel meer. Hun randapparatuur is voornamelijk ontwikkeld voor gaming, maar ze hebben nu ook een koptelefoon ontwikkeld voor de muziekliefhebbers. Deze is dus niet per se gericht op gamers. We hebben het hier over de Razer Opus, een draadloze high-end koptelefoon met active noise cancelling.

De Razer Opus komt in een verpakking die we niet gauw herkennen van Razer. De zwart-groene doos heeft plaatsgemaakt voor meer grijs waardoor je eigenlijk al ziet dat het een ietwat ander product betreft van het merk. Bij het openen van de doos treffen we een zwarte harde case aan en bij het openen van de case zien we een zwarte en stijlvolle koptelefoon. Razer heeft in tegenstelling tot hun gaming-accessoires het vrij eenvoudig gehouden qua design. Waar ze vaak bij headsets, muizen of toetsenborden alles voorzien van RGB-verlichting en oplichtende logo’s, hebben ze bij de Opus het beschaafd gehouden. De volledig zwarte koptelefoon heeft op de hoofdband in zilveren letters het merk staan en op de twee oorstukken staat aan de buitenkant het THX-logo, wat direct aangeeft dat dit model dit ondersteund. Dit in combinatie met de zachte kunstlederen kussens zorgt voor een strakke en chique uitstraling. Naast de koptelefoon treffen we ook nog een audiosplitter aan, een 3,5mm audiokabel en een USB-C-oplaadkabel. Met deze case heb je dus voldoende bescherming en alles bij de hand om je Razer Opus overal mee naar toe te nemen.

Razer Opus

Wat opvalt is dat het een relatief compacte hoofdtelefoon is en erg licht van gewicht. Desondanks is er wel gebruikgemaakt van degelijk bouwmateriaal en heb je echt een stevig model in je handen. De compacte oorstukken zijn vrij klein in vergelijking met andere over-ear-koptelefoons waardoor het kan zijn dat bij grotere oren de kussens er niet volledig overheen vallen. Gelukkig zijn de oorkussens erg zacht en comfortabel zodat je er vrijwel geen hinder van zult ondervinden. Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van een plastic frame is het toch soepel en buigzaam en hoor je geen krakend plastic wanneer je wat beweegt met de oorstukken. Bij het inschakelen van de Opus wordt er direct gezocht naar een beschikbaar Bluetooth-signaal om mee te koppelen. Daarbij kan je de app downloaden voor je smartphone om instellingen te personaliseren of om de firmware bij te werken voor optimaal gebruik.

Razer Opus

Bij een draadloze high-end koptelefoon verwachten we tegenwoordig ook een goede active noise cancelling. Deze functie lijkt steeds vaker toegepast te worden op de luxere modellen waarvan de Sony WH-1000XM-serie een goed voorbeeld is. Deze staat bekend om zijn extreem goede ruisonderdrukking, iets wat nogal kan verschillen bij de verschillende koptelefoons. De noise cancelling zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd zodat je er geen hinder van hebt tijdens het luisteren van je muziek. De ruisonderdrukking van de Razer Opus is behoorlijk goed en komt dicht in de buurt van de Sony WH-1000XM3. Dit in combinatie met een zuiver geluid volgens THX-richtlijnen en stevige bas zorgt ervoor dat je een goede allround draadloze koptelefoon in handen hebt, maar dan wel in een goedkopere prijsklasse dan bijvoorbeeld de eerder genoemde Sony-modellen. Prijzen voor high-end-modellen kunnen al gauw tegen of boven de €300,- vallen. De adviesprijs voor de Razer Opus ligt op €209,99, een schappelijke prijs voor wat je ervoor terug krijgt. Op het moment van schrijven is de Opus zelfs in de aanbieding op de website van Razer voor €149,99, waardoor dit eigenlijk een koopje is.

Razer Opus

De aanwezige accu biedt voldoende luisterplezier voor ongeveer 25 uur, wat ook behoorlijk is. Middels de USB-C-oplaadkabel is de Opus binnen enkele minuten laden weer gereed voor een uur aan luisterplezier. Daarnaast beschikt de Opus ook over de fantastische feature auto pause/auto play. Deze zorgt ervoor dat je muziek automatisch wordt gepauzeerd wanneer je hem van je hoofd afhaalt. Ben je op zoek naar een high-end draadloze koptelefoon, maar er geen honderden euro’s aan wilt uitgeven, dan is de Razer Opus zeker het overwegen waard.