Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Samoa is een tactisch deductiespel dat je gemakkelijk opstart. Voor een snel kaartspel zit er veel uitdaging in en je moet anderen echt op het verkeerde spoor zetten!

Van 999 Games mochten wij het snelle kaartspel Samoa reviewen. Samoa is bedacht door de jonge spellenmaker Lars Jansen. Op Samoa is het feest en dit vieren we door samen maskers te versieren met mooie veren. Stiekem probeer je jouw eigen masker het mooist te maken zodat jij de meeste punten verdient en wint. Zorg dat je dit niet te opzichtig doet, want dan verlies je genadeloos al jouw punten!

Samoa kaartspel Foto: Janneke Ooms-Janssen
Samoa Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Samoa versier je gezamenlijk vijf maskers. Dit doe je door je aan de boven- of onderkant gekleurde verenkaarten te leggen. Hoe mooier de veren, hoe meer punten deze waard zijn. Is het masker vol? Dan worden de kaarten aan de kant met de meeste veren onder de maskers gelegd. De andere veren verdwijnen. Ook zijn er bonuskaarten waarmee je kaarten aan de andere kant kunt leggen of kunt vernietigen. Als de trekstapel leeg is, eindigt de ronde. Iedereen heeft een eigen maskerkaart die overeenkomt met één van de maskers op tafel, niemand weet van elkaar welk masker hij of zij heeft. Aan het einde van de ronde probeer je ieders masker te raden. Raadt iedereen jouw masker? Dan verdien je geen punten! Als je het masker van een medespeler goed raadt krijg jij hiervoor bonuspunten. Na drie rondes eindigt Samoa. De speler met de meeste punten wint!

Samoa Foto: Janneke Ooms-Janssen

Samoa is een snel en gemakkelijk op te starten kaartspel. Toch zit er meer strategie in dan in eerste instantie gedacht. Je kunt niet alleen mooie kaarten bij jouw masker leggen: dit valt op en als iedereen jouw masker raadt, verlies je al jouw punten van die ronde. Tegelijkertijd kun je ook niet alle punten onder andere maskers leggen, want op die manier verdien je nauwelijks punten en win je niet. Het is van belang om hier een goede balans in te vinden. Het is leuk om medespelers op verschillende manieren op het verkeerde spoor te zetten en stiekem veel punten te verzamelen. Daarbij moet je niet vergeten om goed op jouw medespelers letten om te achterhalen welk masker zij hebben.

Samoa speel je met twee tot vier spelers in ongeveer 25 minuten. De kaarten zijn prachtig vormgegeven, wat bijdraagt aan een mooie speelervaring. Ook speelt het lekker door. De handelingen zijn kort en simpel, waardoor je niet lang op je beurt hoeft te wachten en dit zorgt dat het niet zo snel verveelt. Met twee spelers heeft het raden van het masker van de ander een enorme impact op de score. Bij een klein aantal medespelers is de kans een stuk groter dat ‘iedereen’ jouw masker raadt. Hierdoor is het wel een stuk leuker om het spel met meerdere mensen te spelen. Wat Samoa nog wat meer diepgang zou geven, is bijvoorbeeld het toevoegen van meer verschillende bonuskaarten. Hierdoor zou er net wat meer afwisseling zijn en kun je elkaar mogelijk beter dwarszitten.