Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

De AOC U32E2N is een fraaie en grote monitor met prima beeldkwaliteit. Er kleven echter ook wel een aantal duidelijke nadelen aan het beeldscherm.

Monitoren zijn er in allerlei soorten en maten en AOC is een van de merken die jaarlijks met flink wat nieuwe modellen op de proppen komt. De fabrikant levert voor elk wat wils en een van de nieuwste modellen is de AOC U32E2N: een UHD-scherm van 31,5 inch die een aantrekkelijke optie moet zijn voor wie graag de stap naar 4k maakt en daarbij niet meteen de hoofdprijs wil betalen. Is de U32E2N met een adviesprijs van € 429,- een goede deal?

Het eerste dat opvalt, is dat het scherm enorm groot is. Met zijn 31,5 inch staat er een flinke unit op je bureau en het is raadzaam om te bepalen hoe ver je van het scherm af komt te zitten. Wij zitten zelf redelijk dicht op het beeldscherm en dan vinden we het formaat wat aan de grote kant. Zit je er wat verder af, dan is het formaat wel echt een meerwaarde en zorgt het ervoor dat je meer in je game (of natuurlijk je werk) wordt gesleept. De monitor staat op een stevige en zware voet, waardoor het beeldscherm ondanks zijn omvang en gewicht, stevig op je bureau staat.

Qua vormgeving is de monitor rechttoe, rechtaan en voelt het allemaal solide. Het is fijn dat de randen rondom het scherm lekker dun zijn wat het gevoel van een groot scherm nog eens extra versterkt.

Het belangrijkste argument voor deze monitor is naast de omvang natuurlijk de 4k-resolutie en dat maakt indruk. Zeker wanneer je een QHD- of een Full HD-scherm gewend bent, ziet alles er nog weer een stuk scherper uit. Daar komt bij dat de kleuren prima uit de verf komen op het VA-paneel en het dus een feestje is om naar het scherm te kijken.

Wat wel jammer is, is dat de refresh rate niet boven de 60 Hz uitkomt. Dat maakt het, ondanks de ondersteuning voor AMD FreeSync, zeker voor gamers toch wat minder geschikt. Een ander minpuntje is dat er geen HDR-ondersteuning aanwezig is. Dit is voor wie zijn console aan wil sluiten een groter probleem dan voor pc-gamers, maar als je toch de stap naar 4K maakt, dan is het wel zo fijn dat nieuwe standaarden worden ondersteund.

De U32E2N is verder een scherm zonder poespas. Er zijn twee HDMI-poorten aanwezig en een DisplayPort 1.2-aansluiting. Er zijn dus verder geen mogelijkheden om bijvoorbeeld usb-apparaten aan te sluiten, of om je laptop tegelijkertijd op te laden. Geen probleem met een vaste pc natuurlijk, maar wie zijn werklaptop er regelmatig op aan wil sluiten, mist het gemak van alles aansluiten middels een enkele kabel.

Wie op zoek is naar een 4K-beeldscherm en daarbij niet de hoofdprijs wil betalen, kan zeker bij de AOC U32E2N terecht. Het scherm heeft een prettig, groot formaat en geeft een prima beeld. Wel kleven er een aantal nadelen aan de monitor, waar je echt even bij stil moet staan voordat je tot aanschaf over gaat.