Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Carcassonne viert dit jaar alweer haar twintigste verjaardag! Dit viert 999 Games door een jubileum-editie uit te brengen van dit populaire bordspel. De verwachting is dat de jubileum-editie in mei 2021 uitkomt. Deze versie bevat een aantal nieuwe en glimmende tegels en wat uitbreidingen op het basisspel. Daarnaast kun je de horigen (poppetjes) wat leuker maken door er stickers op te plakken. De dynamiek van Carcassonne blijft verder ongewijzigd. Het gaat er in Carcassonne om dat je de Franse stad Carcassonne uitbreidt en hier jouw horigen slim op plaatst. Claim jij op de meest strategische wegen, steden en velden? Dan behaal jij de overwinning!

In Carcassonne plaatst iedere speler om de beurt een tegel waarmee je het speelbord uitbreidt. De stad wordt steeds groter en door de stadstegels handig te plaatsen kun je de door jou geclaimde stad of weg winstgevender maken. Je mag ook iedere beurt een horige plaatsen waar je punten mee verdient aan het einde van een spel. Je krijgt alleen punten voor projecten die zijn afgemaakt. Heb je bijvoorbeeld een supergrote stad, maar is deze niet helemaal ingesloten? Jammer van alle moeite, maar dit levert je geen punten op.

Een potje Carcassonne speel je in ongeveer drie kwartier, maar de speelduur hangt uiteraard af van de uitbreidingen die je gebruikt. De regels van Carcassonne zijn niet ingewikkeld, maar vergis je niet: je kunt er enorm veel strategie in kwijt. De jubileum-editie van Carcassonne kan samen gespeeld worden met de reguliere uitbreidingen. De tegels van deze versie wijken enkel iets af door hun extra glans.