Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Xbox Wireless Headset is voornamelijk ontwikkeld voor de Xbox Series X|S, maar kan ook op de pc of Xbox One worden gebruikt. Op vrijwel alle vlakken biedt de headset hoogwaardige kwaliteit en dat voor een betaalbare prijs. Ben je op zoek naar een goede Xbox-headset, dan is deze luxe Xbox Wireless Headset van Microsoft zeker een aanrader.

Recent heeft Microsoft hun eerste officiële accessoire onthuld voor de Xbox One X|S, namelijk de Xbox Wireless Headset. De draadloze koptelefoon is overigens niet alleen voor de nieuwste console te gebruiken, maar kan ook worden gebruikt op de Xbox One en pc. Wij mochten ermee aan de slag en wat wij ervan vinden lees je in deze review.

Microsoft wil met de Xbox Wireless Headset een luxe headset leveren voor een betaalbare prijs. Als we de verpakkingen openen, dan treffen we een headset aan die inderdaad een luxe uitstraling heeft. Dit komt mede door de zachte kunstlederen oorkussens en hoofdband, maar ook door het design. De buitenkant van de oorstukken is voorzien van twee grote draaischijven, waarvan de rechterschijf gebruikt wordt om het volume te regelen en de linkerschijf kan worden gebruikt om het balans te regelen tussen game- en chataudio. Deze manier van volumeregeling zie je niet vaak voorbij komen bij headsets en dat maakt dit model ook weer bijzonder. Hierdoor zijn er verder ook vrijwel geen knoppen of scrollwieltjes aanwezig, waardoor het geheel een vrij strakke uitstraling heeft. Er is enkel een knopje op de microfoon aanwezig waarmee deze kan worden uitgezet. De knop is overigens makkelijk op de tast te vinden, wat altijd fijn is. Verder heb je alleen nog de powerknop en de pairing-knop. Die laatste ziet er overigens iets minder chique uit doordat deze vrij ver uitsteekt en het meer op een pinnetje lijkt dan een functieknop. Aan de rechterkant treffen we nog de USB-C-poort aan om de accu op te laden wanneer deze leeg is.

Xbox Wireless Headset

De bouwkwaliteit is dik in orde. Het geheel is ontwikkeld van stevig kunststof met een metalen band in de hoofdband voor extra stevigheid en dit alles is volledig in de stijl van Xbox met de zwart en groene kleurstijl. Om het geheel af te maken is aan de zijkant van de rechteroorschelp het Xbox-logo geplaatst. Wat wel opvalt is dat de microfoon vrij kort is. Deze is overigens ook niet uitschuifbaar, maar wel buigbaar. Wanneer je de microfoon niet wilt gebruiken, kan je deze omhoog buigen zodat deze gedeeltelijk in de oorschelp verdwijnt. Ook op de pasvorm is niets aan te merken. De hoofdband is uitschuifbaar zodat deze voor elke hoofd passend te maken is. De kunstlederen oorkussens voelen erg zacht en comfortabel aan en sluiten goed af rondom te oren en drukken niet. Hierdoor kan de Xbox Wireless Headset voor langere tijd gebruikt worden zonder dat deze merkbaar aanwezig is op je hoofd.

Xbox Wireless Headset

Aan gebruikersgemak heeft Microsoft ook gedacht. Bij het inschakelen van de headset kunnen de pairing- en  powerknop worden gebruikt om te zoeken naar een Xbox. Wanneer je op de Xbox ook de pairingknop indrukt, zal de verbinding automatisch tot stand worden gebracht en verschijnt de headset direct bij je gekoppelde apparaten op je console. Vanuit hier zijn eenvoudige instellingen aan te passen zoals de felheid van het lampje op je microfoon, maar ook de firmware kan hier worden bijgewerkt. Ook biedt Microsoft voor iedereen die de Xbox Wireless Headset heeft een beperkte activering voor de Dolby Atmos-app waarmee je kunt genieten van fantastisch geluid. Deze actie is vrij eenvoudig te activeren door simpelweg de Dolby Access-app te downloaden op de Xbox. Na activering zal deze voor een periode van 6 maanden actief zijn. Na deze periode moet de app worden gekocht.

Naast de pasvorm en de bouwkwaliteit is natuurlijk de geluidskwaliteit ook een belangrijk punt. Gelukkig is ook deze in orde en weet Microsoft een goede all-round draadloze headset op de markt te brengen. Zowel de hoge als lage tonen zijn goed in balans waarbij de bas goed aanwezig is, maar niet te overdreven. Vooral bij actievolle momenten is deze lekker goed hoorbaar. Ook de microfoon zorgt voor een heldere en duidelijke spraak zonder enige verstoring. Dit komt mede doordat het achtergrondgeluid wordt weggefilterd. De accuduur valt met ongeveer 15 uur ook zeker niet tegen. Vooral omdat na een korte laadperiode middels de snelle USB-C-kabel je alweer uren vooruit kunt.

Over het algemeen zijn luxe draadloze gamingheadsets vrij prijzig. Het is daarom ook verrassend dat de Xbox Wireless Headset relatief goedkoop is; de headset wordt namelijk voor de adviesprijs van €99,- aangeboden. Dit is een zeer schappelijke prijs  als je op zoek bent naar een draadloos model, maar ook gezien de kwaliteit die je ervoor terug krijgt.