Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Eigenlijk is er maar weinig mis met de Airthings Wave Plus. Het apparaat doet wat het moet doen en presenteert de informatie in een duidelijke en overzichtelijke app. Wat eigenlijk alleen negatief opvalt is de prijs.

In de tijd waarin we meer dan ooit thuiszitten, en luchtkwaliteit en ventilatie, mede vanwege corona, belangrijker dan ooit zijn, is de Airthings Wave Plus misschien wel een schot in de roos. Het apparaat meet namelijk de luchtkwaliteit op verschillende manieren. Is deze luchtkwaliteitsmonitor een interessante aanvulling op je smarthome, of gaat dit toch echt een stapje te ver?

Belangrijk voor een luchtkwaliteitsmonitor is natuurlijk dat er verschillende dingen (goed) worden gemeten. Of het echt goed gemeten wordt valt door ons als NWTV niet te testen. We hebben hier geen testapparatuur voor (net als vergelijkbare websites). Wel hebben we gekeken naar of er naar de juiste dingen wordt gekeken.

De Airthings Wave Plus kijkt zelf naar zes zaken. Alle zes belangrijke zaken die bijdragen aan een hoge luchtkwaliteit. De volgende zaken worden door het apparaat zelf gemonitord:

  • Radon
  • VOC (Vluchtige organische stoffen)
  • CO2 (Koolstofdioxide)
  • Luchtvochtigheid
  • Temperatuur
  • Luchtdruk

De eerste drie zijn heel interessant, zeker voor gezonde lucht die je inademt. En dit zijn vaak zaken die een simpelere luchtkwaliteitsmonitor niet controleert. De app geeft tevens aan waarom het wel belangrijk is om deze zaken te meten. Radon is één van de belangrijkste oorzaken van longkanker bijvoorbeeld.

Alle informatie komt samen in een mooie en simpel ontworpen app. De vraag is vervolgens wat je er aan hebt en gelukkig helpt de app daar ook bij. Hij vertelt je meer over de verschillende onderdelen die gemeten worden en ook hoe je deze zaken beter op pijl kunt houden. In veel gevallen bijvoorbeeld door te ventileren. Tevens wordt duidelijk wat de invloed van koken, sporten en slapen is op de kwaliteit van je lucht en ook wat er gebeurt als je wel ventileert.

Wat de Airthings Wave Plus heel goed doet, is gebruik maken van actualiteit. Vlak na dat de review in eerste instantie klaar was, werd er een functie toegevoegd waarmee het aantal pollen in de lucht meegenomen kan worden. Deze worden niet door het apparaat zelf gemeten, maar er wordt gebruik gemaakt van hyper-lokale-data. En informatie over pollen is natuurlijk zeer interessant.

Er zijn dan ook geen tot weinig negatieve punten te vinden, behalve de prijs. De Airthings Wave Plus kost namelijk €279,- en dat is naar verhouding met andere luchtkwaliteitsmonitoren hoog. Uiteraard is deze uitgebreider en heeft het de optie om middels een app uitgelezen te worden, maar het is maar de vraag of iedereen tot wel €150,- over heeft voor dit verschil.

De Airthings Wave Plus is een leuke toevoeging aan je slimme huis. Het biedt iets wat andere slimme apparaten niet bieden en dat is natuurlijk sowieso een pluspunt. Het enige wat opvalt is dat de prijs relatief hoog is. Misschien is het apparaat die prijs wel waard, maar de vraag is of mensen ook echt zoveel geld willen uitgeven op dit moment.