Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Razer Hammerhead True Wireless Pro zijn draadloze oordopjes uit het high-end segment. Dit is duidelijk te merken als we kijken naar geluidskwaliteit in combinatie met de app en pasvorm. Helaas komt het met andere features als noise cancelling en aanraakcommando's iets minder goed over. Hierdoor lijkt de adviesprijs van €209,99 wat fors.

De Hammerhead-serie bestaat uit zowel bekabelde als draadloze oordopjes. Het meest luxe model is de Razer Hammerhead True Wireless Pro en biedt net wat meer dan de wat goedkopere Hammerhead True Wireless. De Pro-versie valt in het high-end-segment en gaat daarmee de concurrentie aan met onder andere de welbekende Apple Airpods en Sony WF-1000XM3.

De Hammerhead True Wireless Pro is het nieuwste model in de serie en doet er een schepje bovenop als het gaat om functionaliteiten op je draadloze oordopjes. True Wireless wil zeggen dat ze volledig draadloos functioneren zonder met elkaar verbonden te zijn door middel van een kabeltje, net als zijn voorganger. Wat het design betreft lijken ze erg veel op de Hammerhead, maar op het eerste oog is de grootste verandering de oplaadcase. Deze is iets groter omdat de dopjes er “staand” in worden opgeborgen, terwijl ze bij de voorloper plat in de case liggen. De case is voorzien van een USB-C-aansluiting waarmee deze kan worden opgeladen. Helaas beschikt het model niet over een draadloze oplaadfunctie en zal er altijd een kabel aan te pas komen. Dit is niet per direct een groot nadeel, maar als je kijkt naar enkele concurrenten in dezelfde prijsklasse, zou dit wel een leuke high-end feature zijn.

Razer Hammerhead True Wireless Pro

In de verpakking treffen we naast de case en uiteraard de dopjes ook enkele rubberen tips in verschillende maten. Dit is niet heel bijzonder, omdat je deze vaak bij elke oordopjes krijgt. Deze verschillende formaten kunnen eenvoudig worden vervangen zodat ze voor vrijwel elk oor passend te maken zijn. Wat overigens wel bijzonder is, is dat er ook nog vrij veel vervangbare rubberen tips aanwezig zijn. Er zitten namelijk zwarte SmoothComfort tips bij bestaande uit drie maten, namelijk groot, medium en klein. Er zijn ook transparante SecureSeal tips aanwezig in dezelfde maten. Deze tips zorgen voor een betere grip in je oren en zouden daardoor minder snel uit je oren vallen. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er ook nog de Comply Black Foam tips. Deze worden in één maat geleverd, maar zijn naar je oren te vormen.  Deze foam is redelijk zacht en kneedbaar zodat deze precies in je oor past. Ook wat het design betreft heeft Razer het strak en eenvoudig gehouden. De volledig zwarte dopjes zijn op de zijkant voorzien van het herkenbare groene Razer-logo, waardoor het een stoer maar toch chique uiterlijk heeft.

Razer Hammerhead True Wireless Pro

Het koppelen van de Razer Hammerhead True Wireless Pro gaat kinderlijk eenvoudig. Bij het openen van de case worden de dopjes ingeschakeld en gaan ook direct op zoek naar een Bluetooth-apparaat. Na het koppelen met je smartphone is het aan te raden om de speciale app te downloaden die zowel voor iOS als Android beschikbaar is. Met deze app heb je direct handige instellingen bij de hand waarmee je bijvoorbeeld de auto play of auto pause in of uit kan schakelen. Dit houdt in dat de muziek automatisch pauzeert wanneer je de dopjes uit je oren neemt. Ook de firmware kan middels de app eenvoudig worden bijgewerkt om het beste uit de oordopjes te halen. Er is zelfs een test aanwezig waarmee gekeken kan worden of de gekozen oordopjes de beste keuze zijn en goed aansluiten in je oor. Kortom: de app is een aanvulling op je oordopjes en biedt ook een echte meerwaarde om het optimale uit de Razer Hammerhead True Wireless Pro te halen.

Razer Hammerhead True Wireless Pro

De geluidskwaliteit is, zoals we gewend zijn van Razer, prima in orde. De Hammerhead Pro is voorzien van het THX-certificaat en middels de THX-equalizer kan alles in een goed balans worden gebracht zoals jij dat graag zou willen. De lage tonen zijn goed aanwezig, maar niet te overdreven. Ze ondersteunen de midden en hoge tonen goed waarmee alles goed in balans is. Het past hierdoor ook bij vrijwel elk muziekgenre. Wil je toch iets meer bas bij je hardstyle-nummers, dan kan je de Enhanced Bass gebruiken om een lekkere boost te geven waardoor hij merkbaar duidelijker aanwezig is, maar zonder dat de geluidskwaliteit hieronder te lijden heeft. In het high-end-segment lijkt tegenwoordig active noise cancelling een standaard feature te zijn. Deze is uiteraard ook aanwezig in dit model van Razer. De noise cancelling doet zijn werk, maar is niet het beste paard van stal. Er zijn modellen waarbij de ruisonderdrukking net iets beter werkt, maar bijzonder slecht is het ook zeker niet.

Razer Hammerhead True Wireless Pro

De vlakke zijkanten van de oordopjes hebben ook een aanraakfunctie. Zo kan je met één of meerdere keren tikken verschillende commando’s uitvoeren. Helaas zijn de dopjes vrij gevoelig en reageren ze erg snel op aanrakingen. Wanneer je een oordopje een beetje wilt aandrukken, wordt dit vaak al gezien als een tik-commando en pauzeert de muziek. Je gaat er op een gegeven moment ietwat te voorzichtig mee om om te voorkomen dat er onnodige acties worden uitgevoerd. Ook lijkt het onderscheid tussen pauzeren (één keer tikken) of naar het volgende nummer (twee keer tikken) moeilijk waar te nemen. Dit kan weleens voor wat frustratie zorgen. Het aanwezige IPX4-certificaat duidt aan dat je de oordopjes zonder problemen buiten kunt gebruiken omdat ze hiermee waterdicht zijn. Een regenbui of een wat zweet tijdens het sporten moet dus geen probleem zijn.

De adviesprijs van €209,99 is een flink prijskaartje, vooral omdat er toch ook wat aandachtspuntjes zijn. Als we puur kijken naar de geluidskwaliteit en pasvorm, dan is de Razer Hammerheid True Wireless Pro zijn geld wel waard.