Doorgaan naar artikel
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Calico is een knus puzzelspel dat we graag vaker zouden spelen. In een beperkt aantal acties moet je een hoop planning en strategie stoppen om punten te verdienen. Een mooie element in Calico zijn de uitdagingen voor het solospel. Dat is perfect voor de tijd waarin we leven. Je kunt het in minder dan een uur voltooien, dus fijn voor als je wat minder tijd hebt en toch een strategisch spel wilt spelen!

Van White Goblin Games verschijnt deze maand Calico. Dit warme puzzelspel is bedacht door Kevin Russ, die we kennen van Tumble Town, en het spelen van dit spel maakt dat je er een dekentje en een kopje thee bij wil pakken. Bij NWTV mochten wij dit spel alvast op tafel zetten. In Calico ontwerp je een eigen quilt in allerlei kleuren en patronen. Door dit op een slimme manier te doen, trek je verschillende katten aan om zich onder deze deken te nestelen. Verdeel de kleuren en patronen zodanig dat je aan jouw opdrachten voldoet, je zoveel mogelijk katten aantrekt en de meeste punten verdient!

Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Calico heeft iedere speler zijn/haar eigen speelbord voor zich. Hierop liggen drie opdrachten die punten op kunnen leveren. Om de beurt mag je een lapje stof op jouw quilt leggen, waarna je een lapje stof uit de markt mag pakken. De spelregels zijn niet ingewikkeld: het plaatsen van een lapje stof en een nieuw lapje pakken uit de markt zijn de twee acties die je tot je beschikking hebt. Dit maakt dat je het spel gemakkelijk kunt spelen nadat je de handleiding hebt doorgenomen. Ondanks deze beperkte acties vereist Calico een hoop gepuzzel en planning.

Je kunt bijvoorbeeld aan een opdracht voldoen als je lapjes van verschillende kleuren om jouw opdrachttegel legt. Als dit ook nog in verschillende patronen is, krijg je bonuspunten. Je kunt echter ook gaan voor het verzamelen van groepjes kleuren of voor groepjes patronen om katten naar jouw quilt te lokken. Welke van deze strategieën kies je? Je kunt ze niet allemaal inzetten, want hiervoor heb je niet genoeg ruimte op jouw speelbord. Daarbij moet je goed de quilt van jouw medespeler(s) in de gaten houden. Je wil het hen niet te makkelijk maken door handige lapjes stof in de markt laat liggen.

Vol bord Calico Foto: Janneke Ooms-Janssen

Je speelt Calico in ongeveer drie kwartier met maximaal vier spelers. Een leuke optie in Calico is dat je een tiental scenario’s hebt voor het solospel. Op deze manier zit er toch een competitief element in. Het ontwerp is lekker knus, maar de katten zijn moeilijk uit elkaar te houden. Dit zorgt ervoor dat het wat onoverzichtelijk is hoeveel punten je hebt gehaald. Gelukkig zit er een handig scoreboekje in de doos. Calico is een echte puzzeluitdaging voor als je een uurtje over hebt.