Doorgaan naar artikel
Nomadland grootste winnaar van de BAFTA’s
Anna Huiberts
Anna Huiberts
Algemeen manager
Profiel

Afgelopen weekend op 10 en 11 april vond de 74e uitreiking van de BAFTA’s plaats. Nomadland kwam als grootste winnaar naar voren met 4 awards. Ze wonnen onder andere de award voor beste film en beste regie (Chloé Zhao). Daarnaast werd hoofdrolspeelster Frances McDormand, bekend van Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri uitgeroepen tot beste actrice. Nomadland had maarliefst 7 nominaties. De film gaat over een vrouw die na het verliezen van haar baan en grote liefde besluit om in een busje een reis door de Verenigde Staten te maken. Hier ontmoet ze andere nomaden en bouwt met hen een band op. 

Naast Nomadland waren er nog andere titels die meerdere keren in de prijzen zijn gevallen, namelijk The Father, Soul en Promising Young Woman. Elk ging met twee awards naar huis. Disney-film Soul kreeg de award voor beste animatie, maar won ook in de categorie beste filmmuziek. De BAFTA voor beste acteur ging naar Anthony Hopkins, die hij voor zijn rol in The Father had gekregen.

Een andere opvallende winnaar was natuurdocumentaire My Octopus Teacher. De producent Ellen Windemuth heeft de BAFTA gewonnen voor de beste documentaire. Ze won hiermee van bekende natuurfilm regisseur David Attenborough die genomineerd was voor A Life on Our Planet