Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

LEGO Bygglek is de misschien wel beste oplossing voor het opslaan van LEGO-blokjes die wij kennen. En alhoewel je er geen grotere sets in kwijt kunt, is het verder een toffe toevoeging aan je collectie. Zeker ook, door de set met steentjes waarmee je meubels kunt maken.

LEGO Bygglek, het klinkt als een soort van Ikea-kast van LEGO en eigenlijk is het dat ook een beetje. Het Deense LEGO en het Zweedse Ikea hebben elkaar gevonden in een samenwerking die meer dan logisch is, maar simpelweg nog niet bestond. Maar levert dit dan ook een interessant, leuk en betaalbaar product op of is dit uiteindelijk geen echte toevoeging voor liefhebbers LEGO?

Wie de LEGO Bygglek-dozen koopt zal direct merken dat het van Ikea is. De dozen moeten namelijk nog in elkaar gezet worden en dat is precies wat je kunt verwachten van Ikea natuurlijk. Gelukkig is het niet heel moeilijk en zullen hier geen relaties sneuvelen tijdens de bekende Ikea-bouwrelatiecrisis. In slechts twee of drie minuten ben je namelijk klaar. Er zijn overigens twee maten van de dozen. De grootste is voor ongeveer €15,- te verkrijgen en de kleinste voor ongeveer €12,-.

Foto: Ikea

Als de dozen eenmaal in elkaar staan heb je een handige plek om je losse LEGO-blokjes en kleine sets in op te bergen. Maar LEGO Bygglek biedt meer dan dat. Zo is de deksel van de doos namelijk ook een soort van baseplate. En dat is precies dat stukje extra wat deze dozen bieden in tegenstelling tot veel andere opbergoplossingen. Tevens zijn de dozen heel goed en stevig te stapelen, iets wat ook echt bij LEGO en Ikea past natuurlijk.

Naast de dozen is er ook een LEGO Bygglek-set met blokjes. Alhoewel de dozen dus heel nuttig en welkom zijn, is dit misschien een nog wel leukere toevoeging. Want er zitten allemaal verschillende steentjes in, 201 om precies te zijn (inclusief twee minifiguren). En je krijgt er een hoop voorbeelden bij van (Ikea-)meubels zodat je die kunt bouwen.

Jammer is misschien wel dat je niet voldoende blokjes hebt om alle meubels te bouwen. Dit zou dus misschien nog een idee zijn voor Ikea en LEGO om in de toekomst te zorgen dat alles tegelijk gebouwd kan worden. Wij hebben overigens ook kinderen met de set laten spelen voor een goed oordeel voor deze review en die zijn helemaal weg van LEGO Bygglek. Juist de vrijheid om te bouwen wat je wilt, in combinatie met de optie om meubels te maken en te plaatsen op de baseplate sprak hen heel erg aan.

Foto: Ikea

Opmerkelijk genoeg is LEGO Bygglek niet via de website van LEGO te koop, maar alleen via Ikea. Gelukkig kun je op dit moment gewoon bij Ikea online bestellen of via een afspraak langs in de winkel. Toch zou dit voor sommige mensen een drempel kunnen betekenen om de set aan te schaffen, alhoewel wij denken dat dit wel meevalt in de hedendaagse online wereld.

Als we dan toch een minpunt moeten noemen is het misschien wel dat de LEGO Bygglek-dozen niet groot genoeg zijn om sets in op te bergen. In eerste instantie hadden we de hoop om bijvoorbeeld LEGO Super Mario-sets wanneer er niet mee werd gespeeld op te ruimen. En alhoewel zeker een deel van de sets erin past, past niet alles erin. Vooral de grotere onderdelen van de set en dat komt door het ontbreken van een echt grote box.

LEGO Bygglek is een slimme samenwerking die een oplossing biedt voor een probleem waar veel LEGO-bezitters tegen aanlopen. Door de deksel die ook als baseplate dient onderscheiden de dozen zich van andere oplossingen. En de set waarmee je meubels kunt maken maakt het geheel af. Mocht je dus een goede opslag zoeken voor je losse LEGO-blokjes, dan is dit perfect. Alleen de echt wat grotere sets kun je er niet in opbergen.