Doorgaan naar artikel
Serious Game apps: meer dan gewoon een game
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Gamen wordt steeds populairder als we het vergelijken met bijvoorbeeld een jaar of twintig geleden. Vroeger had je een behoorlijk dure pc nodig, of je moest het geluk hebben dat je een console thuis had staan. Tegenwoordig gaat het allemaal een stukje makkelijker en kunnen we ook games spelen op onze tablet of telefoon. Het is hierdoor ook steeds toegankelijker geworden voor iedereen, voor zowel ontwikkelaar als eindgebruikers, en dat zorgt er ook voor dat games ingezet kunnen worden voor andere doeleinden.

Zo zijn er sinds kort ook de zogenaamde serious games, een soort hybride tussen een game en een app. Hoewel de naam doet vermoeden dat het heel serieus en dus saai is, is dat absoluut niet het geval. In deze spellen neem je wel een hele serieuze taak voor je rekening: iets dat overeenkomt met de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld het regelen van verkeer. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van dit soort serious games, is game app ontwikkelaar DTT.

In opdracht van het Ministerie van Defensie heeft DTT de serious game Luchtgevechtsleiding uitgebracht. In dit spel moet de speler op zoek gaan naar verdachte vliegtuigen en moeten ze binnen korte tijd beslissen of ze de hulp van F-35’s inschakelen. Het is een duidelijke weerspiegeling van de werkelijkheid, maar het wordt op een speelse manier gebracht.

De luchtmacht gebruikt deze serious game om talenten te scouten op middelbare scholen. Dat doen ze simpelweg door langs middelbare scholen te gaan en daar te vertellen over de game. Leerlingen kunnen de game dan spelen en op die manier kan defensie echte talenten eruit pikken en ze uitnodigen voor een kennismaking bij de luchtmacht.

DTT heeft ook voor Luchtverkeersleiding Nederland de serious game Take Control of the Tower gemaakt. In Take Control of the Tower heb jij de controle over het luchtruim. In een razend tempo besluit jij wat de vertrek- en aanvliegroutes zijn. Het wordt op dit moment nog niet gebruikt voor het werven van nieuwe collega’s, maar het is meer een manier om te laten zien wat voor soort werkzaamheden er worden verricht bij Luchtverkeersleiding Nederland. Het spel is inmiddels al zo’n miljoen keer gedownload en het zou in de toekomst eventueel ingezet kunnen worden voor het zoeken naar nieuwe luchtverkeersleiders.

Het zijn enkele voorbeelden van hoe games nog meer gebruikt kunnen worden dan alleen maar voor ontspanning op de bank of in de trein. Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarbij games een rol kunnen spelen om mensen voor te bereiden op het echte werk. Als je ziet wat er nu al mogelijk is, zijn wij heel erg benieuwd hoe deze vorm van gaming zich in de toekomst gaat ontwikkelen.