Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Kiyo Pro is een uitmuntende webcam. Het enige nadeel is dat het wat te duur is voor de gemiddelde persoon die gewoon af en toe vanuit huis een Zoom-vergadering bij moet wonen.

Razer is bij elke pc-gamer wel bekend als een van de topmerken op het gebied van randapparatuur. Denk dan vooral aan toetsenborden, muizen en headsets. Razer is ook al een aantal jaar bezig met het maken van hardware voor streamers. Hiervoor kwamen ze een paar jaar geleden met bijvoorbeeld de Razer Ripsaw HD-capturecard en de Razer Kiyo-webcam. Van die laatste is er nu een deluxe versie uitgebracht onder de naam Razer Kiyo Pro.

Razer market de Kiyo Pro zelf als de perfecte webcam voor mensen die thuisvergaderingen houden via Zoom, of voor streamers. We zullen meteen alvast zeggen dat het voor je thuisvergaderingen wat overdreven is om een webcam voor €200,- aan te schaffen, maar voor streamers en dergelijke kan het best een handig apparaat zijn.

De resolutie heeft van de 720p met 60 frames per seconde van de eerdere versie, een upgrade gekregen naar uncompressed 1080p60. Dit is een mooi verschil, maar je vraagt je misschien af waarom er niet werk van is gemaakt om een 4K-resolutie te verzorgen. De realiteit is dat 4K voor dingen zoals streamen simpelweg nergens op slaat en op platformen als Twitch niet voorkomt. Dit zorgt er misschien voor dat sommige content creators die 4K willen voor bijvoorbeeld YouTube er misschien net naast vissen, maar we snappen de keuze van Razer volledig om zich te richten op het al erg fraaie 1080p60fps.

De fraaiste elementen van de Razer Kiyo Pro, en waar het wat ons betreft ook echt het “Pro”-label verdient, zijn de STARVIS en de HDR. De webcam gebruikt namelijk STARVIS cmos-sensoren die erop gemaakt zijn om zeer goed te kunnen functioneren met weinig licht. Je computer staat misschien in een kleine kamer met wat weinig licht, of ’s avonds is je belichting niet optimaal voor webcam-gebruik en daarbij helpt STARVIS. Je kan hierdoor bijna helemaal in het donker opnemen of video-meeten zonder dat je last hebt van merkbaar kwaliteitsverlies.

HDR helpt hier weer bij door kleuren te verbeteren met slecht licht, waardoor je in allerlei verschillende scenario’s nog steeds een fraai beeld hebt. HDR komt helaas wel met één groot nadeel: de frames per seconde van je opname daalt van 60 naar 30 en dat is toch vrij jammer. Alhoewel 30fps voor het opnemen van webcambeeld niet dramatisch is, betekent het wel dat je steeds moet overwegen of de HDR het je wel waard is.

Qua kwaliteit is de Razer Kiyo Pro meer dan in orde en ook qua uiterlijk design is het allemaal erg fraai. Het is de mooiste van alle webcams die we hebben gezien en dat is wel fijn als je een apparaat steeds bovenop je monitor hebt hangen en het dus de hele tijd ziet. De circulaire vorm lijkt haast op een losse, hypermoderne cameralens. Zoals altijd kan je hem makkelijk bovenop je beeldscherm plaatsen, maar de stand kan ook als een soort statief functioneren als je hem liever direct op je bureau hebt staan.

Al met al is de Razer Kiyo Pro een heel fraai apparaat, maar het prijskaartje ligt wel wat hoog voor een webcam. Hierdoor zal het vooral op een hele niche markt aantrekkelijk zijn voor een groep streamers die iets serieus willen, maar niet een hele camera aan willen schaffen. Met name het feit dat het zeer goede kwaliteit kan blijven leveren in situaties met weinig licht, zorgt ervoor dat de Pro-variant iets unieks te bieden heeft ten opzichte van de concurrentie.