Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

MotoGP 21 is een toffe race-ervaring voor de veteranen, maar niet voor nieuwkomers. De DualSense-controller zorgt ervoor dat het met name op de PS5 een spectaculaire verbetering is. Voor de rest is het vooral veel van hetzelfde.

Er zijn van die games die elk jaar weer verschijnen, wat er ook gebeurt. Sinds 2013 verzorgt Milestone dit ook voor de MotoGP-franchise en nu is het weer, hoe kan het ook anders, de beurt aan MotoGP 21. Hoe bevalt dit nieuwe deel en hoe speelt het op de nieuwe generatie consoles?

Motorracegames hebben het altijd maar moeilijk om een goede ervaring voor veteranen neer te zetten, maar tegelijkertijd ook vriendelijk te zijn voor nieuwkomers. Ook in MotoGP 21 is dit weer een dingetje. Met alle hulpmogelijkheden heb je het gevoel helemaal geen controle over je motor te hebben en voelt het racen eerlijk gezegd niet zo tof. Maar als je ook maar enigszins wat hulpmiddelen uit begint te zetten en het racen daardoor goed aanvoelt, wordt het al heel pittig om het ook maar op Easy enigszins goed te doen in races. Hierdoor is de game vooral geschikt voor ofwel de veteranen die er al het nodige werk in gestopt hebben, of voor de doorzetters die het niet erg vinden om de eerste paar uurtjes vooral te falen.

Nieuwe features zijn vrij klein en zullen alleen de echte fanatiekelingen opvallen. Denk bijvoorbeeld aan de Long Lap Penalty, een penalty waarbij je een bocht extra moet nemen tijdens een ronde om je zo te straffen. De echte verandering is het feit dat het spel te spelen is op de nieuwe generatie consoles en dan gaan we vooral in op de PlayStation 5-versie vanwege de DualSense-controller. Als je al meerdere recensies hebt gelezen voor racegames op de PS5, dan word je er misschien een beetje moe van, maar het is magisch hoeveel beter iedere race-ervaring wordt met de nieuwe controller. Ook in MotoGP 21 wordt goed gebruikgemaakt van Haptic Feedback en de Adaptive Triggers.

Het zorgt ervoor dat je veel meer in de ervaring meegezogen wordt. Net iets meer of minder gas geven voelt al goed aan. Dat je de weerstand van de baan terug voelt in zowel de triggers als via de trillingen van de Haptic Feedback zorgt ervoor dat de race echt tot leven komt in je handen.

Laadtijden zijn verder lekker snel vanwege de SSD van de nieuwe generatie consoles. Mocht je het helemaal gehad hebben met hoe je race gaat en hem maar opnieuw willen proberen, dan zit je in ieder geval niet een halve minuut of langer vast in een laadscherm. Dat is altijd mooi meegenomen.

Verder kunnen we vrij kort zijn over de game. Het is vooral meer van hetzelfde en alhoewel de grootste verbeteringen hem vooral in de controller van de PlayStation 5 zitten, moeten we Milestone bedanken voor het feit dat ze er gretig gebruik van maken. Vooral omdat de franchise van jaar tot jaar maar relatief weinig verandert, is het jammer dat er niet meer ingezet is op een betere ervaring voor nieuwkomers. De eerste paar uur moeten willen leren met heel veel vallen en opstaan (letterlijk) is iets dat helaas veel mensen af zal blijven schrikken. Misschien is het wel een inherent probleem van het motorracen en kan Milestone er niets aan doen. Toch is het weer iets waar we volgend jaar op gaan letten.

MotoGP 21 is voor deze review gespeeld op de PlayStation 5. De game is beschikbaar op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc.