Doorgaan naar artikel
Blood Bowl 3 Closed Beta
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Blood Bowl 3 lijkt in alle opzichten beter dan zijn voorganger te gaan worden. Voor nieuwkomers was de Closed Beta echter niet te doen, dus we hopen dat de beloofde verbeteringen voor de Early Access later dit jaar het nodige werk verrichten.

Blood Bowl 3 is recentelijk uitgesteld tot februari 2022 en krijgt in september een (gelukkig dus vrij korte) Early Access. We zijn de afgelopen weken alvast aan de slag gegaan met een extra vroege versie in de Blood Bowl 3 Closed Beta en vertellen je erover in onze preview.

Voor wie het niet weet, Blood Bowl is het American Football van het Warhammer-universum. Zoals gebruikelijker is voor Warhammer speelt het zich beurtelings af en wordt de uitkomst van je acties grotendeels bepaalt met dobbelsteenworpen. Hierdoor moet het een goede mix vormen van strategie en geluk. Met een beetje pech kan een goede keuze altijd fout gaan en kan je beloond worden voor een bizar slechte strategie. Het is allemaal onderdeel van de charme, zullen we maar zeggen.


Grafische verbeteringen zijn het eerste dat opvalt in de Closed Beta: niet heel gek natuurlijk, want Blood Bowl 2 stamt uit het jaar 2015. Niet alleen ziet het speelveld er beter uit, maar het gevoel van een echte sportwedstrijd is veel beter nagebootst dan voorheen. Van de introducties aan het begin van een wedstrijd tot shots tijdens, het uiterlijk van de sportvelden en het geluid van het publiek: alles is veel gezelliger en het zorgt ervoor dat je veel meer het idee hebt bij een sportevenement aanwezig te zijn.

Op het gebied van gameplay is er tegelijkertijd relatief veel en weinig veranderd. Qua spelregels volgen we nog steeds de regels van het Blood Bowl-bordspel, maar wel die van de tweede uitgave. Veranderingen zitten hem vooral in de fijnere uitwerking: het speelveld wordt duidelijker aangegeven en er zijn een boel handelingen die veel soepeler verlopen.

Een groot gemis in de Closed Beta was de tutorial. Er is ons beloofd dat deze in het uiteindelijke spel wel aanwezig zal zijn. Echter is Blood Bowl voor een fantasieversie van American Football behoorlijk ingewikkeld en zonder tutorial is het voor nieuwkomers bijzonder lastig om in te komen. Het helpt hierbij niet dat er ongelooflijk veel bugs aanwezig waren in de Closed Beta. Nu is dit niet zo heel gek voor een vroege versie van het spel, maar het zorgde er wel voor, in combinatie met het gebrek aan een tutorial, dat soms niet echt duidelijk was of je iets nou niet goed begreep, of dat het spel gewoon helemaal niet meewerkte. Er waren ook genoeg crashes, waaronder zelfs een paar keer een verbroken verbinding … met de AI-tegenstander nota bene.

Blood Bowl 3 lijkt een waardige opvolger van Blood Bowl 2 te worden, maar er is nog een hoop werk aan de winkel voor de mensen van Cyanide Studios om een boel nare bugs weg te werken en de ervaring voor nieuwkomers acceptabel te maken.