Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Sony Xperia 10 III is zeker geen slechte telefoon, maar blinkt nergens echt in uit. Voor hetzelfde geld zijn er betere telefoon te koop op dit moment.

Telefoons zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vaak wordt er gesproken over een iPhone of een Samsung, maar er zijn natuurlijk veel meer merken op de markt. De naam Sony zullen veel mensen linken aan PlayStation of televisies, maar je zou bijna vergeten dat ze ook nog telefoons maken. Wij kregen de Sony Xperia 10 III opgestuurd en hebben deze uitvoerig getest.

Specificaties

  • Qualcomm Snapdragon 690 5G
  • 6.0 inch OLED display (2520 x 1080)
  • 12+8+8 Megapixel camera’s achterzijde
  • 8MP selfiecamera
  • 4500 mAh accu
  • 169 gram
  • 154 mm x 68 mm x 8.3 mm

Het eerst dat opvalt aan deze telefoon, is de afwijkende verhouding van het beeldscherm, namelijk 21:9. Dit zorgt ervoor dat het toestel vrij lang en dun is. Dit betekent in de praktijk dat de bovenkant van het scherm lastig te bereiken is en ook dat je toetsenbord een stukje kleiner is dan je zou verwachten. Het voordeel is wel weer dat het toestel erg licht is en dat de batterij behoorlijk lang meegaat. Voor de rest is het een toestel zonder al te veel fratsen. Je hebt de mogelijkheid om twee simkaarten te plaatsen of een sim- en SD-kaart, er zit een ingang voor een koptelefoon met mini-jack-aansluiting, er is een USB-C-aansluiting, er zijn volumeknoppen en een knop om het toestel aan en uit te zetten. De aan- en uitknop dient tevens ook als vingerafdrukscanner, wat erg goed blijkt te werken in de praktijk en dus een mooie oplossing is. Het toestel draait op Android 11 en Sony heeft eigenlijk zo weinig mogelijk aanpassingen gedaan aan de standaard Android-versie, wat wij erg kunnen waarderen.

Zoals hierboven vermeld, heeft het beeldscherm een verhouding van 21:9. Dit zou het ideaal maken voor het bekijken van films, want die komen regelmatig uit in die verhouding. Het beeldscherm is echter wel wat flets: de kleuren springen er niet zo uit als we gewend zijn van de high-end telefoons. Wat ook erg jammer is, is dat het gaat om een 60Hz-scherm en je beeld maar 60 keer per seconde wordt vernieuwd. Veel andere toestellen die ongeveer dezelfde prijs hebben, hebben een 90Hz- of zelfs 120Hz-scherm. Het is een beetje een gemiste kans, want daardoor gaat het scrollen gewoon een stuk minder soepel, zeker als je een 120Hz-scherm gewend bent.

Met de camera’s aan de achterzijde zijn prima foto’s te maken. Hieronder kun je het verschil zien met de Samsung Galaxy S20 Ultra. Natuurlijk is er wel wat verschil te zien, maar dat is niet zo heel gek gezien de prijs van beide toestellen. Het grootste probleem van de camera zit dan ook niet in de kwaliteit van de foto, maar in de tijd die het toestel nodig heeft om een foto te maken. Waar je bij de S20 Ultra binnen hele korte tijd een foto hebt gemaakt, duurt het bij de Sony Xperia 10 III soms bijna een volle seconde. Dat is voor een toestel uit 2021 eigenlijk niet acceptabel, zeker niet als je het toestel hier vaak voor gaat gebruiken.

De accuduur van deze telefoon is wel noemenswaardig, want het toestel heeft een schermtijd van bijna acht uur. In de praktijk betekent dit dat je bij normaal gebruik bijna anderhalve dag of misschien wel twee dagen kunt zonder op te laden. Dat is maar goed ook, want dat laatste duurt wel heel erg lang. Het toestel wordt geleverd met een bijzonder zwakke lader waardoor het bijna drie uur duurt om de telefoon volledig op te laden. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen door een andere oplader aan te sluiten, maar voor zo’n € 400,- hadden we dit wel in de doos verwacht. Ook kun je het toestel niet draadloos opladen, wat tegenwoordig bij de meeste toestellen wel kan.

De Sony Xperia 10 III is onderaan de streep een prima telefoon, maar weet eigenlijk op geen enkel vlak boven de concurrenten uit te stijgen. Het scherm is wat flets en heeft maar een verversingssnelheid van 60Hz, terwijl andere vergelijkbare toestelen op 90Hz of zelfs 120Hz zitten. Ook is de een beeldverhouding van 21:9 wel even wennen. De accuduur is wel erg goed, maar daar staat tegenover dat het laden weer erg lang duurt. De camera maakt prima foto’s, alleen duurt het wel enorm lang voordat de foto gemaakt is.