Doorgaan naar artikel
F1 2021
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

F1 2021 brengt naast Braking Point niet echt veel vernieuwingen met zich mee. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een goed spel is, maar we hadden er iets meer van verwacht.

Formule 1 is nog nooit zo populair geweest als de afgelopen paar jaar. Dat is in Nederland mede te danken aan Max Verstappen, maar ook de Netflix-serie Drive to Survive heeft daar aardig aan bijgedragen. Het seizoen van 2021 is voor ons Nederlanders nog eens extra bijzonder, omdat voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 een Nederlander aan de leiding gaat, na jaren van dominantie van Mercedes en in het bijzonder Lewis Hamilton. Heeft die populariteit ook invloed gehad op F1 2021? Je leest het in onderstaande review.

Natuurlijk zouden we de vraag niet stellen als het antwoord niet ja was. Vooral de populariteit van Drive to Survive heeft invloed gehad op het nieuwste F1-spel van Codemasters. Deze keer hebben ze namelijk de modus Braking Point toegevoegd en deze is duidelijk gebaseerd op de Netflix-serie. Je begint het avontuur als Aiden Jackson, een groot talent die op het punt staat F2-kampioen te worden en door te stoten naar de F1. Na een korte introductie val je midden in de laatste wedstrijd van het seizoen en neem je het stuur een paar rondes voor het einde van de wedstrijd over. Je krijgt een doel, namelijk als eerst over de finish komen en kampioen te worden. Wanneer het je niet lukt om het doel te halen, moet je het opnieuw proberen. Dat geeft dus wel aan dat het verhaal voor Braking Point behoorlijk vast staat en je zelf niet heel veel invloed hebt op het verloop. Niet dat dat heel erg is, maar het zorgt er wel voor dat je hebt maar een keer kunt spelen of je moet een heel slecht geheugen hebben.

Braking Point neemt je mee naar verschillende circuits op de kalender en naast een aantal fictieve coureurs, zitten ook de echte rijders in het spel. Je krijgt steeds na het zien van een filmpje een bepaald doel. Soms moet je je vanuit de achterhoede in de punten zien te rijden of moet je je teamgenoot in zien te halen. Het verhaal zit boordevol drama, vooral tussen jou en je teamgenoot Casper Akkerman. In het begin krijg je het verhaal alleen maar van een kant te zien, maar na een aantal hoofdstukken draaien de rollen om. Het verhaal weet je aardig vast te houden en is vooral erg leuk voor iedereen die graag eens een F1-spel wil spelen. Het maakt het geheel een stuk toegankelijker en is ook leuk voor de doorgewinterde F1-fans.

Naast de nieuwe modus is ook weer de My Team-modus aanwezig, maar dit keer wel met de mogelijkheid om het samen met iemand te spelen. Je kunt kiezen om allebei voor hetzelfde team uit te komen of om gewoon allebei een andere kant op te gaan. Je kunt deze modus overigens niet lokaal met twee spelers doen, maar alleen maar via het internet. Het is ook echt de enige grote verandering die is toegevoegd aan My Team. Voor de rest is het vooral veel hetzelfde gebleven, maar waarom zou je iets veranderen dat eigenlijk best wel goed werkt. Laten we alleen hopen dat de volgende editie wel iets meer vernieuwingen heeft, want anders gaat het natuurlijk een keer vervelen. Natuurlijk kun je je ook weer vermaken met Time Trial, Grand Prix en een standaard kampioenschap.

Aangezien de F1-spellen steeds toegankelijker worden gemaakt, lijkt het er ook op dat de bediening met de controller weer net iets fijner werkt dan in de vorige editie. Het liefst spelen we F1 2021 met een stuur, maar het was niet vervelend om het ook met een controller te doen. Dit betekent overigens niet dat het spel inmiddels heel erg arcade is geworden. Je hebt de mogelijkheid om het je heel erg makkelijk te maken door bijvoorbeeld stuur- en remhulp in te schakelen. Maar voor wie een meer realistische ervaring wil, is er ook gewoon de mogelijkheid om alle hulp uit te schakelen en in dat geval is het echt wel een behoorlijke uitdaging. Er is overigens niet heel erg veel veranderd ten opzichte van F1 2020. Het rijden voelt nog steeds heerlijk aan, zowel met stuur als met de controller. In onze ogen lijkt het erop dat Codemasters nog iets beter het gevoel van snelheid heeft weten te creëren.

Onderaan de streep is F1 2021 een prima racegame en is het eigenlijk op alle fronten weer een stukje beter dan het vorige deel. Datzelfde schreven we vorig jaar ook over F1 2020 en naast de toevoeging van Braking Point, is er eigenlijk niet zo heel veel aan de gameplay veranderd. Het zit allemaal nog steeds prima in elkaar, maar als je weinig ziet in de verhaal-modus of het spelen van My Team met z’n tweeën, dan is ook F1 2020 nog gewoon een prima keuze. Dat komt ook omdat het spel niet echt weet te profiteren van de kracht van de huidige generatie, naast natuurlijk de snelle laadtijden. Er is wel een performance-modus aanwezig en in de filmpjes wordt raytracing gebruikt, maar dat is het dan ook.

F1 2021 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X. Het spel is ook verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc.