Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Er zijn wat kleine toevoegingen geweest, maar voor de rest is Tour de France 2021 een exacte kopie van de voorgaande edities. De nextgen-versie zorgt ervoor dat de game wat scherper oogt, soepeler draait en korte laadtijden heeft.

Inmiddels is de Ronde van Frankrijk afgelopen en nadat onze nationale held Mathieu van der Poel in de eerste week een aantal dagen de gele trui mocht dragen, was het uiteindelijk Pogačar die de 2021-editie van het grootste meerdaagse wielerevent op zijn naam schreef. Uitgever Nacon en ontwikkelaar Cyanide brengen elk jaar weer een nieuwe Tour de France-game uit en vorige maand verscheen dan ook Tour de France 2021 voor de last-gen-consoles en pc. Inmiddels is ook de nextgen-versie voor de PlayStation 5 en Xbox Series X|S verschenen en hebben wij even een fietstochtje gemaakt.

Tour de France 2019 was de laatste editie van deze wielerreeks die wij hier op NWTV hebben gerecenseerd en we zouden die review hier gewoon weer kunnen neerzetten. Tour de France 2021 is namelijk letterlijk Tour de France 2019, maar dan met de teams en rijders van dit huidige seizoen. Echt alles is hetzelfde gebleven. We zien nog steeds hetzelfde poppetje die de rijders moet voorstellen, de graphics en gameplay zijn nog precies hetzelfde en ook de animaties, menuutjes en het commentaar zijn onveranderd gebleven. Om eerlijk te zijn konden we bij de launchtrailer van de game al zien dat er niet veel anders zou zijn, maar dit neigt toch wel erg naar gemakzucht.

Nou vooruit, er zijn een paar dingetjes toegevoegd sinds die game van twee jaar geleden. Zo is er in de 2020-editie een firstperson-camerastandpunt toegevoegd, waardoor je de actie vanuit de ogen van je renner kunt bekijken. Dat zal best leuk zijn voor de fans, maar doordat de game grafisch weinig voorstelt, voegt dit eigenlijk maar weinig toe. Ook is er nu een speciale ‘time trial-houding’ die je kunt gebruiken voor de tijdritten. Dan is er nog de My Tour-modus die zich in de Race-modus (het rijden van losse wedstrijden) bevindt. Hiermee kun je je eigen schema van in totaal 21 etappes maken die je kunt indelen zoals jij dat wilt. Tenminste, als je voldoende XP (ervaringspunten) hebt vergaard. Veel evenementen zijn nog vergrendeld en die moet je dus eerst vrijspelen.

Waar de nextgen-upgrade van de meeste games je een keuze aanbiedt tussen twee of zelfs drie grafische modi, heeft Tour de France 2021 er maar één: 4k en 60fps. En dat is eigenlijk ook gewoon prima. De game ziet er net wat scherper uit, draait een stuk soepeler, de laadtijden zijn tot een minimum beperkt en af en toe zien we wat zonnestralen over het scherm dansen (vooral in de firstperson-modus).

De gameplay is dus in grote lijnen onveranderd gebleven en dat maakt ook Tour de France 2021 behoorlijk ontoegankelijk voor de ‘leken’ onder ons. Het simpelweg volgen van een andere rijder heeft geen zin omdat je uiteindelijk al je energie kwijtraakt en dus gelost wordt. Je zal je strategie goed moet plannen om succesvol te kunnen zijn. En dan duurt zo’n etappe of wedstrijd zonder het versnellen van de koers ook nog eens heel erg lang. Dit alles zal niet-wielerfans waarschijnlijk doen afschrikken om deze game überhaupt een kans te geven.

Ook qua speelmodi is er weinig veranderd in Tour de France 2021. Alleen de online-modus is er volledig uit gesloopt. Voor de rest kan je weer je keuze maken uit Pro Leader, Pro Team, het koersen van losse wedstrijden of etappes en is er de tutorial. Met Pro Leader maak je je eigen rijder aan en kies je zijn specialisme (sprinter, klimmer of all-rounder). Vervolgens ga je proberen om zo hoog mogelijk op de mondiale ladder te komen door deel te nemen aan wedstrijden. Uiteraard kan je niet gelijk aan alles deelnemen, maar zul je moeten presteren in de kleinere evenementen en je doelstellingen moeten behalen. Met Pro Team krijg je een budget waarmee je een aantal renners kunt contracteren. Vervolgens geef je aan bij welke wedstrijden ze moeten pieken en probeer je als team zo hoog mogelijk te eindigen. Voor de rest is deze modus eigenlijk gewoon precies hetzelfde als de Pro Leader-modus. Tot slot is er dus nog de Race-modus waarmee je losse wedstrijden kunt rijden, zoals de wielerklassiekers Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen.

Ondanks dat er een paar kleine toevoegingen zijn gedaan, is Tour de France 2021 gewoon een exacte kopie van de voorgaande edities en we vragen ons dan ook vooral af hoe lang ontwikkelaar Cyanide hier nog mee weg komt. Vooral op het gebied van graphics en gameplay rijdt de serie op een gammele fiets die elk moment uit elkaar kan vallen. Aan de andere kant is er het feit dat de ontwikkelaar gered wordt door de fans, die blijkbaar genoegen nemen met het updaten van de teams en rijders en het prima vinden dat de game er grafisch niet uit ziet en dat alle renners kopieën van elkaar zijn.

De nextgen-versie van Tour de France 2021 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series en is ook verkrijgbaar voor de PlayStation 5. Daarnaast is de game ook te spelen op de PlayStation 4, Xbox One en pc.