Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Met de KEF LS50 Wireless 2 haal je een set in huis waar je nog jaren van zult genieten. Het biedt een hemelse muziekbeleving die vanwege het prijskaartje echter niet voor iedereen een optie gaat zijn.

De draadloze speakers voor thuis hebben de laatste jaren een vogelvlucht genomen met de daarnaast toenemende populariteit van streamingdiensten. Sonos is hierbij de bekendste leverancier van dit soort speakers en voor een groot deel van de mensen is het misschien wel het synoniem voor een draadloos speakersysteem. Wie zich echter enigszins audiofiel voelt, zal toch nog wat teleurgesteld zijn in de geluidskwaliteit die het systeem biedt. Dat is dan ook waar het Britse KEF hoopt haar klandizie te vinden: de groep die net dat beetje meer verlangt. Met de KEF LS50 Wireless 2 hopen ze je dan ook te verleiden om nog even verder te sparen voor dat draadloze systeem.

De naam Wireless 2 suggereert dat het een opvolger is, en dat is het dan ook. Het belangrijkste verschil met de eerste generatie is dat je de speakers nu niet meer met elkaar hoeft te verbinden, wat overigens nog wel steeds kan voor de beste audiokwaliteit. Daarnaast is de app flink verbeterd en is er een HDMI eARC-aansluiting toegevoegd, wat maakt dat je ze makkelijker aansluit op je tv en ze ook met die afstandsbediening kunt bedienen.

Wanneer je de LS50 Wireless 2 uit de doos pakt, valt meteen het enorme gewicht van beide speakers op, alsmede de grootte. De speakers zijn groter dan verwacht. Het gewicht maakt meteen duidelijk dat we hier met een serieuze set te maken hebben die bedoelt is om ons het beste van het beste te bieden. Beide speakers zijn actief, wat meteen inhoudt dat beiden van stroom voorzien moeten worden middels een kabel.

De LS50’s zijn duidelijk bedoeld om in het oog te springen in de kamer. Ons testexemplaar was wit met een koperkleurige driver, maar ze zijn er ook in het zwart, rood en grijs. Genoeg keus dus om iets uit te zoeken dat bij je interieur past.

Als we kijken naar wat er allemaal wordt ondersteund, dan komen we eigenlijk alles tegen dat we zoeken. De meeste diensten zijn vertegenwoordigd in de app, maar mocht dat niet zo zijn, dan kun je altijd nog gebruik maken van Airplay 2, ChromeCast en Roon. Wat fijn is, is dat de speakers altijd vindbaar zijn: je hoeft ze dus niet eerst uit stand-by te halen om ze te kunnen gebruiken. Naast de streamingopties zijn er nog aansluitingen te vinden om bijvoorbeeld je platen- of cd-speler aan te sluiten. Tot slot is er de eerder genoemde HDMI-aansluiting. Met de KEF LS50 Wireless 2 haal je dus een complete oplossing voor je audiobehoefte in huis.

Qua bediening wordt er een simpele afstandsbediening meegeleverd waarmee je simpele acties kunt doen zoals het volume regelen en liedjes doorspoelen. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we niet veel met de afstandsbediening hebben gedaan, omdat eigenlijk alles prima werkte met de telefoon of afstandsbediening van de televisie.

De hoofdreden om voor deze set te gaan is natuurlijk de audiokwaliteit en dat is dan ook het gebied waar de LS50 Wireless 2 ons echt wegblaast. Er is geen nummer te vinden waar de speakers geen raad mee weten. Of het nu een klassiek stuk is van Beethoven, een gevoelig gitaarliedje van Ed Sheeran of de complexe geluidsstructuren van Radiohead, het klinkt allemaal om door een ringetje te halen. Wat daarbij vooral opvalt is de helderheid van de vocalen en sowieso het onderscheid dat tussen de verschillende lagen in de muziek hoorbaar is. Wij zouden dan ook zonder twijfel nog even doorsparen wanneer we in de markt zijn voor een draadloos muzieksysteem voor thuis.

Dat is dan ook meteen eigenlijk het grootste obstakel voor de KEF LS50 Wireless 2. De kwaliteit van het systeem staat buiten kijf, maar komt ook met een flink prijskaartje. Voor de adviesprijs van € 2499,99 mag je jezelf de trotse eigenaar noemen en dat is toch een bedrag dat gevoelsmatig voor een groot deel van de mensen te gortig gaat zijn. Vooropgesteld dat we zien waar de prijs vandaan komt en dat we deze gerechtvaardigd vinden, zorgt het er wel voor dat de LS50 Wireless 2 een heel specifieke doelgroep kent. Mocht je tot die doelgroep behoren, dan haal je een waanzinnig goede set in huis waar je jaren plezier van zult hebben en waarmee luisteren naar muziek een hemelse beleving wordt. Zeker nu lossless ook in streamingland steeds beter beschikbaar wordt.