Doorgaan naar artikel
Mag je een VPN gebruiken voor Netflix?
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Heb je het Nederlandse Netflix-aanbod wel gezien? En wil je kijken wat er nog meer op de streamingdienst te vinden is? Dan overweeg je misschien een VPN te gebruiken om regioblokkades op te heffen. Dat het kan, is algemeen bekend. Maar is het legaal? Met andere woorden: mag je een VPN wel gebruiken voor Netflix?

VPN en Netflix

Een VPN is een Virtual Private Network. Een eigen, virtuele, extra beschermde internetverbinding. Het verbergt je IP-adres, en dat is nu juist waaraan Netflix ziet dat je uit Nederland komt. Maak je verbinding met een VPN-server in Amerika, dan lijkt het net alsof je je daar bevindt en toegang zou moeten kunnen krijgen tot het Amerikaanse aanbod.

De hoeveelheid aanbod verschilt bij Netflix per land. In Amerika zijn veel meer films en series te zien dan in Nederland. Dat heeft te maken met het auteursrecht: de streamingdienst mag alleen in een bepaald land bepaalde films en series laten zien. Daar zijn afspraken over gemaakt met bijvoorbeeld de filmmaatschappijen. Netflix heeft daarvoor zogenaamde licenties gekocht.

Is een VPN illegaal?

Veel mensen vragen zich af of een VPN illegaal is. Om meteen antwoord te geven op de vraag: Nee, het gebruik van een VPN is in Nederland niet illegaal. Iedereen mag een VPN gebruiken, om wat voor reden dan ook. Je mag in principe dus gewoon Netflix kijken met een Netflix VPN. Tenminste, als je het vanuit de wet bekijkt.

Je krijgt de politie niet achter je aan als je Netflix kijkt via een VPN. Ook de Stichting BREIN of Dutch Filmworks zal niet achter je aan komen. Je hoeft ook niet te rekenen op een boete, of iets dergelijks. In die zin van het woord is Netflix kijken via een VPN perfect legaal.

Schending van afspraken

Toch is het kijken van Netflix via een VPN niet zonder risico. Wanneer je een account aanmaakt bij de streamingdienst, verklaar je namelijk dat je alleen in het land waar je vandaan komt zult kijken. In de voorwaarden staat: “Je mag Netflix-content primair bekijken in het land waar je je account hebt geopend, en alleen op geografische locaties waar we onze dienst aanbieden en een licentie hebben voor de content.” Gebruik je een VPN om te kunnen kijken, dan overtreed je dus die voorwaarden.

Je zou dat kunnen zien als contractbreuk. De streamingdienst staat dan ook in haar recht als deze je account opschort als ze je betrapt op het gebruiken van een VPN. De aanbieder vindt het niet fijn als klanten de regels overtreden. Netflix kan daar namelijk zelf voor bestraft worden door de filmmaatschappijen en hun belangenbehartigers.

Treedt Netflix op?

Netflix heeft het gebruik van een Netflix VPN lange tijd door de vingers gezien. Nu steeds meer mensen erachter zijn dat je met een VPN regionale blokkades kunt opheffen, begint de dienst wel op te treden. Kijkt een Nederlandse abonnee het ene moment uit Amerika en daarna opeens uit India, dan weet Netflix dat het niet goed zit. Je account kan dan opgeschort worden.

Toch zijn er niet veel verhalen van Netflix-abonnees die van de dienst verbannen zijn omdat ze via een VPN kijken. Eigenlijk zit de streamingdienst vooral aan achter de VPN-aanbieders zelf: Netflix blokkeert hun IP-adressen, waardoor klanten van VPN-aanbieders geen VPN kunnen gebruiken om te streamen.

Juridisch gezien mag je dus streamen via een VPN. Het zal niet snel illegaal worden in Nederland. Maar je loopt wel het risico dat je account wordt afgesloten of dat je verbinding opeens niet meer geaccepteerd wordt. Daarom is het zaak om te kiezen voor een aanbieder met veel verschillende servers op veel verschillende locaties. Zo kun je met enige zekerheid het buitenlandse aanbod van Netflix bekijken.