Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

The Misfits heeft best potentie en een prima cast. Helaas zorgt de te korte speelduur er voor dat er te weinig tijd is om er een goede film van te maken.

Wanneer Richard Pace (Pierce Brosnan, James Bond) uit een zwaarbewaakte gevangenis weet te ontsnappen en daarbij uit handen weet te blijven van de FBI, wordt hij gerekruteerd door The Misfits: een groepje criminelen met uiteenlopende vaardigheden die erop uit zijn om van deze wereld een betere plek te maken door andere criminelen te beroven van hun waardevolle spullen. Hun nieuwste doelwit is een terroristische organisatie die haar vermogen heeft opgeslagen in een van de gevangenissen van een rijk Amerikaans concern. Dit is natuurlijk net een van de gevangenissen waaruit Pace is weten te ontsnappen.

The Misfits doet qua opzet erg sterk denken aan films uit bijvoorbeeld de Ocean‘s-reeks, waarin casino’s worden beroofd. Eerst worden we voorgesteld aan de verschillende leden van de groep, waarna het plan wordt uitgedacht en vervolgens de roof wordt gepleegd. Genoeg ingrediënten dus voor een puike avondvullende blockbuster. Helaas begaat The Misfits hier al meteen haar grootste fout: de film duurt namelijk minder dan 90 minuten en dat is veel te kort.

The Misfits Foto: Just Entertainment

Doordat de makers eigenlijk nergens echt de tijd voor nemen, voelt het geheel enorm afgeraffeld aan. Wanneer we de crew eenmaal hebben leren kennen, is er nog maar een half uur over voor het plannen en uitvoeren van de beroving; veel te kort. We krijgen daardoor te weinig achtergrond over de personages, waar we vervolgens ook maar weinig om geven. Ook werken de personages van Nick Cannon en Rami Jaber behoorlijk op de zenuwen met hun irritante gedrag. Alleen Pace en zijn dochter (Hermione Corfield) krijgen een klein beetje achtergrond en de rest dient vooral ter opvulling.

Ook het kroonjuweel van de film, de beroving, moet het doen zonder fatsoenlijke uitwerking. Het plan is uiteindelijk doodsimpel en kent praktisch geen tegenslagen, waardoor het maar amper boeiend wordt. Ook de “verrassingen” zie je van heinde en ver aankomen en missen hun uitwerking.

The Misfits had een uitstekende film kunnen zijn als de makers er de tijd voor hadden genomen. Gezien de prima cast, een toffe locatie als Dubai en de spanning van een zenuwslopende heist, had er met gemak een uur bij gekund. Nu blijft vooral het gevoel hangen dat er veel meer in had gezeten.

The Misfits draait vanaf 26 augustus in de bioscoop.