Doorgaan naar artikel
Harvey van Veltom
Harvey van Veltom
Profiel

Conclusie

The Green Knight is alles behalve de standaard fantasyfilm. Het is ook zeker geen makkelijke film. The Green Knight gooit je als kijker in het diepe met vele lagen symboliek en weinig context. Vele kijkers zullen hierdoor afknappen. Maar als je bereid bent om met de film mee te gaan is The Green Knight absoluut de moeite waard.

De nieuwe film The Green Knight is gebaseerd op het middeleeuwse verhaal van “Sir Gawain and the Green Knight“. Dat verhaal gaat over Sir Gawain het neefje van koning Arthur (wel bekend van zijn ridders van de ronde tafel) die een uitdaging aangaat met een mysterieuze groene ridder. Om deze ridder te confronteren moet Sir Gawain een lange en gevaarlijke reis maken. Dit klinkt als het verhaal van een grote avonturen film en in visueel opzicht is The Green Knight dit ook. Het is een bloedmooie film van de landschappen, tot de kostuums en zelfs hoe het bovennatuurlijke wordt uitgebeeld: iedere seconden ziet eruit als een waar schilderij. Maar qua verhaal is The Green Knight geen typische fantasyfilm. Het is in dat aspect toch echt een pure arthouse-film. Verwacht geen epische verhaallijnen met grootse actie zoals bij Lord of The Rings. The Green Knight is namelijk een veel langzamere en kleinschaligere film. Met een verhaal dat focust op symboliek, atmosfeer en het karakter van Sir Gawain.

De Sir Gawain in de film wijkt namelijk behoorlijk af van het oorspronkelijke verhaal. In de film is Gawain namelijk geen heldhaftige ridder. Dat wil hij wel worden, maar hij is te onzeker, te onervaren en te hebzuchtig. Een van de hoogtepunten van de film is Dev Patel die Gawain speelt. Hij is heel sympathiek in de rol dus als kijker sta je altijd aan zijn kant ook wanneer hij de fout in gaat. En de fout in gaan doet hij vaak. Gawain komt veel uitdagingen tegen op zijn reis en hij weet bijna altijd de verkeerde keuze te maken. Maar of hij er iets van leert en/of deze uitdagingen überhaupt echt zijn is maar de vraag. The Green Knight is namelijk heel open voor interpretatie. Er wordt als kijker veel symboliek en kleine details naar je toegeworpen en er wordt verwacht dat je het allemaal aan elkaar weet te knopen. Als je dat niet lukt wordt The Green Knight een ondoorgrondelijke, moeilijke en trage film. Als je een leuke popcornfilm zoekt moet je dit avontuur vooral links laten liggen. Maar als je bereid bent er goed voor te zitten en het verhaal weet te volgen word je hiervoor beloond. The Green Knight is namelijk een film die veel onderwerpen bespreekt. De film gaat diep in op onderwerpen zoals: wat betekent het om een held/ridder te zijn, de waarde en offers van heldhaftige daden, natuur versus de mens, de rol tussen moeder en zoon en nog veel meer. The Green Knight is het soort film die je meerdere keren moet zien als je alle details en nuances wilt vinden.

Concluderend The Green Knight is een prachtige, maar ook zeer trage en complexe film. Voor veel kijkers zal hij de plank mis slaan. Maar als je van een wat meer arthousefilm houdt is The Green Knight meer dan de moeite waard.

The Green Knight is nu beschikbaar op Amazon Prime.