Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Vanavond was het weer tijd voor een heus Apple Event en wanneer dat in september is, betekent dat eigenlijk altijd dat ook de nieuwe telefoons van het Amerikaanse bedrijf onthuld worden. Vanavond werd dan ook uitgebreid de nieuwe iPhone 13-lineup getoond.

Een van de meest in het oog springende details is de vernieuwde notch die ongeveer 20% kleiner is dan de inkeping die we sinds de iPhone X bovenin het scherm zien. Veel gebruikers zien deze het liefst helemaal verdwijnen, maar ook dit jaar blijft Apple vasthouden aan dit noodzakelijk kwaad.

De nieuwe iPhones zullen worden voorzien van de nieuwe A15-chip die 15,8 triljoen acties per seconde kan uitvoeren. Daarmee rennen de chips nog steeds rondjes om de concurrentie, al meldde Apple niet wat het verschil is met de 12-reeks.

Daarnaast is ook het scherm vernieuwd en tot Super Retina XDR gedoopt. De lichtopbrengst hiervan ligt 28% hoger dan het vorige scherm. De standaard en mini iPhone 13 hebben nog steeds twee camera’s al zijn die ditmaal diagonaal geplaatst. Ook deze hebben een upgrade gehad en bevatten ze nu technologie uit de Pro-reeks. Tot slot gaat de mini ongeveer anderhalf uur langer mee op de accu en de standaardversie gaat zelfs tweeënhalf uur langer mee.

Qua features is de meest interessante toevoeging “Cinematic mode” bij het maken van videos. Het geeft de filmer de mogelijkheid om de focus van een scène aan te passen, zoals vaak in bioscoopfilms wordt gedaan. De camera brengt het onderwerp scherp in beeld en de omgeving waziger om zo, vergelijkbaar met de portretmodus, een scherptediepte te creëren.

Bij de Pro-varianten valt voornamelijk het ProMotion-scherm op dat een variabele refreshrate tot 120hz ondersteunt. Het zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan de content om zo op de juiste momenten zo vloeiend mogelijk te zijn en op andere momenten juist te besparen op het verversen van het scherm voor de batterijduur. De technologie was eerder al aanwezig in de iPad Pro’s. Qua accuduur zal de Pro Max tweeënhalf uur extra opleveren en de gewone Pro anderhalf uur.

De aanwezige camera’s zijn dezelfde als eerst, maar krijgen per stuk wel een flinke upgrade die nog mooiere foto’s mogelijk maken. Het maakt onder andere macrofotografie mogelijk en ook foto’s in het donker gaan er nog beter uitzien. Ook bieden zowel de iPhone 13 als de iPhone 13 Pro ondersteuning voor “Photographic Styles” die je meer mogelijkheden geven om foto’s zo mooi mogelijk te maken.

De prijzen voor de hele range iPhones blijft gelijk aan die van de 12 bij release. Dat houdt in dat je een iPhone 13 Mini voor € 809,- koopt, een iPhone 13 voor € 909,-, een iPhone 13 Pro voor € 1159,- en tot slot de iPhone 13 Pro Max voor € 1259,-. De nieuwe telefoons zijn vanaf aankomende vrijdag te bestellen, waarna ze vanaf 24 september zullen worden uitgeleverd.