Doorgaan naar artikel
Nacon MG-X
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Nacon MG-X had de perfecte controller kunnen zijn in combinatie met Xbox Game Pass. Helaas zitten de wat korte joysticks en de stroeve triggers een plek bij de top in de weg.

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder streamingsdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime als het gaat om films en series. Wanneer het gaat om games dan is dit nog niet het geval, maar Google Stadia en Xbox Game Pass winnen langzaam maar zeker terrein. Natuurlijk bieden beide services de mogelijkheid om te spelen middels het touchscreen, maar wat is nou fijner dan gamen met een echte controller. Natuurlijk kun je kiezen voor je standaard PlayStation- of Xbox-controller, maar langzaam maar zeker komen er steeds meer producten op de markt die speciaal zijn gericht op gamen op je telefoon. Nacon kennen we al jaren van de fijne controllers die ze maken voor de PlayStation en sinds kort ook voor de Xbox, maar nu zijn ze ook in het gat van apparatuur voor streamingsdiensten gesprongen. Wij mochten aan de slag met de MG-X, een controller speciaal gericht op Xbox Game Pass en gemaakt voor Android-telefoons. Hieronder lees je wat wij ervan vinden.

De Nacon MG-X bestaat uit één geheel en kun je uit elkaar schuiven om je telefoon er tussen te klemmen. Wij hebben vooral getest met een Samsung Galaxy S20 Ultra en ook al is deze wat aan de grote kant, het past perfect. Wel moesten wij wat kracht gebruiken om de telefoon ertussen te krijgen. Het grote voordeel is dan weer dat het toestel muurvast zit en er niet tussenuit zal vallen. De binnenkant van de controller is ook voorzien van ruw materiaal waardoor je toestel ook niet gaat schuiven. Uiteindelijk voelt het dus aan als een perfect geheel en heeft het wel iets wel van de Nintendo Switch.

Het aansluiten is een fluitje van een cent. De MG-X zet je aan door middel van het indrukken van de knop met het Xbox-logo. Helaas duurt het wel onnodig lang voordat het apparaat aanspringt, meer dan 5 seconden. Daarna is het een kwestie van de Bluetooth-knop indrukken en de controller verbinden met je telefoon. Dit is een eenmalige actie en daarna is het alleen maar een kwestie van het aanzetten van de controller zelf. Je hoeft verder ook geen extra handelingen te verrichten om het te laten werken met de Xbox Game Pass-app, het werkt allemaal direct. Dat maakt de MG-X dus uitermate geschikt voor iedereen met een Android-telefoon en een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

De controller gaat zo’n twintig uur mee en is op te laden middels een usb-c-kabel. Wanneer het lampje rood is, weet je dat de accu bijna leeg is en wordt het lampje groen, dan is de accu weer vol. En tot zover hebben wij dan ook weinig aan te merken op de controller, maar het meest belangrijk is natuurlijk: hoe fijn speelt het? Helaas is het resultaat een beetje wisselend. In eerste instantie waren wij razend enthousiast over de controller, maar na verschillende uren spelen, kwamen wij er toch achter dat Nacon wat steekjes heeft laten vallen. Zo zijn de triggers bovenop niet heel ver in te drukken en heb je ook het gevoel dan je steeds verder kan gaan, maar wil je dat niet doen omdat je bang bent dat je iets stukmaakt. Dit was vooral een groot nadeel tijdens het spelen van racegames, waarbij je de triggers gebruikt om gas te geven en te remmen. Hierdoor heb je al snel het gevoel dat je niet genoeg gas geeft of niet genoeg afremt voor een bocht.

De triggers waren misschien een kwestie van wennen geweest, maar nog vervelender zijn de joysticks. Deze zijn perfect te gebruiken voor games waarbij precisie geen rol speelt, maar niet of nauwelijks te gebruiken bij het spelen van first-person shooters. Ze hebben wij geprobeerd om een potje Halo te spelen, maar het richten was uiteindelijk meer een kwestie van geluk dan talent. Het komt allemaal omdat de joysticks vrij kort zijn, waardoor je met de minste beweging een ruk naar een bepaalde richting maakt. Ook speel je op een kleiner scherm, waardoor je dit al veel sneller hebt dan op een grote televisie. Het zorgt er uiteindelijk voor dat wij een beetje achterblijven met gemengde gevoelens. Wij zijn namelijk van mening dat Nacon meer uit deze controller had kunnen halen met een paar kleine aanpassingen.

De Nacon MG-X is absoluut geen slechte controller en is prima te gebruiken bij games waar precisie geen hele grote rol speelt. Helaas zijn de joysticks aan de korte kant, waardoor first-person shooters lastig zijn en door de stroeve triggers is het spelen van een racegame ook niet ideaal. Het apparaat ligt wel enorm lekker in de hand en je hoeft niet bang te zijn dat je telefoon eruit valt. Ook het aansluiten is enorm simpel en wij vinden het dan vooral heel erg jammer dat Nacon niet wat meer tijd heeft gestoken in het perfectioneren van de MG-X. Het bedrijf had namelijk goud in handen kunnen hebben als het gaat om controllers voor de mobiele telefoon.