Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Nacon Revolution X Pro is geen Xbox Elite Series 2-controller, maar je betaalt ook maar de helft van de prijs. Dus mocht je niet over een enorm budget beschikken, dan is deze controller een serieuze optie.

Nacon is een bekende naam als het gaat om accessoires voor de PlayStation, maar sinds kort maken ze ook randapparatuur voor de Xbox-consoles. In de afgelopen jaren hebben wij al verschillende controllers getest, bijvoorbeeld de Revolution Pro 2, Revolution Pro 3 en de Revolution Unlimited Pro, en tot nu toe waren wij altijd wel te spreken over de kwaliteit. Wij waren dan ook erg benieuwd naar de Nacon Revolution X Pro en in deze review kun je lezen of het ook ditmaal een succes is.

De Revolution X Pro komt in een mooi opbergdoosje, waar naast de controller ook de kabel (drie meter lang) ingestopt kan worden. Ook zit er een klein doosje in waar gewichtjes en hulpstukken voor de joysticks inzitten. De gewichtjes kun je eenvoudig plaatsen om het apparaat wat zwaarder te maken, mocht je dat fijn vinden. De hulpstukken bestaan onder andere uit ringetjes om ervoor te zorgen dat je de joystick minder ver hoeft te bewegen. Dit werkt overigens niet goed samen met het standaardprofiel, maar is bedoeld voor de extra profielen die je kunt activeren. Daarnaast kun je ook kiezen voor bolle of holle joysticks. Het werkt allemaal vrij eenvoudig en zonder handleiding kun je de controller instellen zoals jij het wilt hebben.

Maar hoe speelt de Revolution X Pro? Het apparaat ligt heerlijk in de hand en je kunt vrij eenvoudig bij alle knoppen komen. Ook de extra knoppen aan de binnenkant zijn goed te bereiken en zitten niet op een plek waar je ze per ongeluk activeert. De standaard actieknoppen zijn een stuk groter dan bij de normale Xbox-controller en dat werkt prima. Ook de bumpers werken goed, maar de triggers voelen helaas wat stroever aan dan bij de standaard controller. Voor de rest zit alles er op en er aan, inclusief de nieuwe knop om snel screenshots te maken. Wat ook erg handig is, is dat je de console aan kunt zetten met de Revolution X Pro, iets dan onmogelijk was met de Revolution-serie voor de PlayStation.

Tot zover nog weinig reden om dit apparaat te kopen, maar de echte kracht zit in de mogelijkheid om profielen in te stellen en te gebruiken. Hiervoor zul je de controller wel moeten aansluiten op een pc met Windows. Je kunt dan met de bijbehorende software, die eenvoudig te gebruiken is, tot vier verschillende profielen instellen. Je kunt bijvoorbeeld instellen wanneer de joystick begint met het registreren van bewegingen. Je kunt je voorstellen dat dit heel precies moet zijn bij het spelen van een racegame, maar dat je bij een first-person shooter wilt dat je niet gelijk een flink ruk naar links maakt bij een minimale beweging. Standaard zijn er al een aantal profielen ingesteld, maar deze kun je helemaal aanpassen. Dit is niet te doen met een standaard Xbox-controller en dat maakt de Revolution X Pro behoorlijk interessant.

Het tweede voordeel dat deze controller heeft, is de toevoeging van Dolby Atmos. Deze zit ingebouwd in de controller, waardoor je elke headset kunt gebruiken om te genieten van deze audiotechniek. Dolby Atmos voegt enorm veel toe aan de spelbeleving en het is dus een slimme keuze van Nacon om dit toe te voegen. Het enige wat je moet doen om het te gebruiken, is het downloaden van de Dolby Atmos-app.

Hoewel de Nacon Revolution X Pro niet te vergelijken is met de Xbox Elite Series 2-controller, is het wel een serieuze optie voor iedereen die geen gigantisch budget heeft. Deze controller krijgt een adviesprijs van € 109,90 en dat is bijna de helft goedkoper. Je bent wel gebonden aan een kabel, maar drie meter is in de meeste gevallen lang genoeg. De controller speelt prima, alleen de triggers zijn wat aan de stroeve kant. De mogelijkheid voor het creëren van eigen profielen is wel een toevoeging ten opzichte van de standaard Xbox-controller en ook Dolby Atmos is fijn om te hebben.