Doorgaan naar artikel
Metroid Dread
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Metroid Dread is niet zomaar een zoethoudertje, maar echt een spel dat liefhebbers en nieuwere spelers van begin tot einde zal boeien. Ieder moment dat je dieper in de wereld van de game komt, zal het gevoel om verder te willen spelen sterker worden. Vooral de gebieden met de EMMI, die een uniek element toevoegen aan de game, dragen hier aan bij.

Over minder dag twee dagen ligt Metroid Dread in de (digitale) winkels. Het is niet het langverwachte en enige tijd geleden aangekondigde nieuwe deel in de Metroid: Prime-reeks, maar een 2D-game die als meer dan alleen een zoethoudertje moet worden gezien. Maar is het dat echt ook, of zal het de vraag naar een nieuw 3D-deel alleen maar sterker doen worden?

Metroid Dread

Je begint het spel wanneer Samus de planeet ZDR bezoekt om op zoek te gaan naar de X-parasiet. Deze zou in het verleden volledig vernietigd moeten zijn, maar dat lijkt niet helemaal te kloppen. Samus krijgt deze opdracht omdat ze immuun is voor de parasiet, maar de missie krijgt direct een zeer onverwachte wending. Ze moet het opnemen tegen een Chozo-krijger, waar ze helaas niet van weet te winnen. Wanneer ze na het gevecht wakker wordt is ze zowel haar vaardigheden als een deel van haar uitrusting kwijt. Tijd dus om te zorgen dat ze haar vaardigheden en uitrusting terugkrijgt, maar ook om zo snel mogelijk terug bij haar schip te komen.

Dat blijkt alleen lastiger dan natuurlijk gedacht. De planeet zit vol met wezens die het niet zo goed voorhebben met Samus en haar geregeld tegenwerken. Gelukkig zijn de basisvaardigheden en uitrusting die je direct tot je beschikking hebt voldoende om je hier een weg door te banen. Lastiger (of zelfs bijna onmogelijk) wordt het wanneer je de eerste EMMI (Extraplanetary Multiform Mobile Identifier) tegenkomt. Deze wezens die origineel aan jou kant stonden, zijn gehackt en hebben nu als enige doel om alles in hun gebied te vernietigen.

Metroid Dread-overzichtstrailer

Het lastige, maar daarmee gameplay-technisch ook toffe is dat je dus niet frontaal in de aanval kunt. Alleen in zeer zeldzame gevallen is het pak van Samus sterk genoeg om een EMMI uit te schakelen. De gebieden waarin ze zich bevinden, die overigens duidelijk afgebakend zijn, zullen voorzichtig doorlopen moeten worden. Wanneer een EMMI je hoort zal hij op je gaan jagen. En wanneer hij je ziet zal hij niet rusten tot hij je heeft vernietigd of je tot je weet te ontsnappen. Met de gebruikelijke wapens kun je een EMMI dus ook niet vernietigen. De krachten hiervoor zal je zeer incidenteel krijgen en weer verliezen als je er een hebt verslagen.

Juist dit maakt Metroid Dread misschien wel echt interessant. Er zijn bijna alleen maar goede punten in het spel te vinden. Maar de sfeer die wordt neergezet wanneer je een EMMI-gebied inloopt is uiterst bijzonder. De angst dat je ieder moment gepakt kunt worden zonder daar, zeker als je in een hoekje wordt gedreven, ook maar iets aan te kunnen doen is onheilspellend. Toch daagt het ook uit, vooral wanneer je door nieuwe vaardigheden weer andere manieren moet vinden om door het gebied te komen.

De spelwereld wordt afgewisseld tussen “gewone” gebieden en EMMI-gebieden. In de gewone delen zal je afwisselend van puzzels, naar vijanden en uitdagingen gaan. Bijzonder en soms zelfs enigszins frustrerend is dat je niet of nauwelijks wordt geholpen met waar je heen moet. Dat levert soms enige vertraging op, maar zorgt er ook voor dat je echt goed moet nadenken over wat de volgende stap is. Het past dan ook goed bij de Metroid-serie, alhoewel nieuwere spelers hier echt wat meer moeite mee zullen hebben. Gelukkig is er dan altijd nog het internet om zaken op te zoeken, alhoewel wij die mogelijkheid tijdens de reviewperiode niet hadden natuurlijk.

Grafisch is Metroid Dread voor Nintendo Switch-begrippen een pareltje. Overigens hebben wij hem gereviewed op de Nintendo Switch OLED, wat de game wel meer eer aandoet. Vooral omdat de donkere werelden worden gevuld met kleurrijke attributen en juist dit springt op de OLED-versie echt van het scherm. Ook de filmpjes tussendoor zitten vol met details en zien er zeer goed uit.

Metroid Dread

Metroid Dread weet door de zeer indrukwekkende sfeer die het neerzet een spel te zijn dat iedere liefhebber van de Metroid-reeks zal boeien. Gamers die nieuw zijn in de franchise zullen er overigens wat meer moeite mee hebben, maar door het sterke verhaal en de prachtige graphics (vooral op de Nintendo Switch OLED) zullen zij uiteindelijk ook worden overtuigd.