Doorgaan naar artikel
The Protégé
Harvey van Veltom
Harvey van Veltom
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

The Protégé is een verhaal over huurmoordenaars die je al honderden keren eerder hebt gezien. Een thriller zonder enige spanning met generieke actie. Een film vol clichés die je gewoon links mag laten liggen.

The Protégé is een actie thriller en gaat over Anna (gespeeld door Maggie Q). Anna wordt als kind uit Vietnam gered door Moody (gespeeld door Samuel L Jackson). Moody is huurmoordenaar van beroep en door de jaren heen leert hij Anna alle fijne kneepjes van het vak. Maar Anna en Moody krijgen een contract waarbij alles misgaat. Opeens zijn de rollen omgedraaid en vermoord een mysterieuze organisatie Moody. Anna moet terugkeren naar Vietnam op zoektocht naar de moordenaar van haar mentor. Het enige spoor dat ze heeft, is een mysterieuze man genaamd Rembrandt (gespeeld door Michael Keaton), maar het is niet een man die alles zomaar prijs gaat geven.

Als je bij het lezen van de vorige paragraaf denkt “dit komt wel heel erg bekend over” dan heb je gelijk. The Protégé is een film die van clichés aan elkaar hangt. De film is geregisseerd door Martin Campbell. Vooral bekend van het regisseren van GoldenEye en Casino Royale: twee van de beste James Bond films. In theorie zou een film zoals The Protégé hem dus heel goed moeten liggen, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Het is een heel voorspelbare film met geen enkele vorm van spanning. De personages zelf komen ook niet goed uit de verf. Dat ligt niet aan de acteurs, die doen allemaal hun best. Maar geen enkel personage heeft diepgang en ook de dialogen zijn middelmatig.

Als thriller valt The Protégé enorm tegen, maar werkt het als een actiefilm? Filmseries zoals The Raid en John Wick bewijzen dat films met een cliché verhaallijn nog steeds uiterst vermakelijk kunnen zijn als er heel veel vette actie in zit. Maar ook hierin stelt The Protégé teleur. De actiescènes zelf zijn verre van slecht, het kijkt prima weg, maar het voelt allemaal zo veilig en generiek aan. Het is alsof de film constant in de tweede versnelling vast zit. Je hoopt dat er een moment komt dat de intensiteit omhoog gaat en je echt wordt weggeblazen door het spektakel, maar dat moment komt jammer genoeg nooit.

Ook al zijn wij tot nu toe behoorlijk negatief over The Protégé het is niet per se een hele slechte film. Maar we zien gewoon geen reden waarom je The Protégé überhaupt zou moeten kijken. Het is een film waarin alle elementen onvoldoende zijn van de personages, tot aan het verhaal en de actie alles is ondermaats. En zoals eerder gezegd is het ook een film gevuld met clichés. Dus als je in dit soort films geïnteresseerd bent, zijn er meer dan genoeg te vinden die je tijd meer waard zijn. 

The Protégé is nu te zien op Amazon Prime.