Doorgaan naar artikel
Call of Duty anti-cheat pakt cheaters op bijzondere wijze
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Al jarenlang worden verschillende shooters geteisterd door cheaters. Er zijn talloze softwarepakketten beschikbaar die eenvoudig en voor niet al te veel geld gekocht kunnen worden. De Call of Duty anti-cheat moet hier voor Warzone en Vanguard verandering in gaan brengen.

Met name in Warzone zijn cheaters erg actief. Hiermee verpesten ze de game voor de spelers die gewoon gezellig een potje met wat vrienden wil spelen, maar ook de doorgewinterde competitieve spelers worden hierdoor belaagd en dat roept bizar veel frustraties op. Er is niets zo vervelend als dat jij met je pro-skills op flinke afstand wordt neergeschoten door een vijand die door de cheatsoftware niet eens hoeft te mikken om je te kunnen raken. Al jaren wordt er gevraagd om actie te ondernemen tegen cheaters, maar er werd weinig gehoor aan gegeven. Hier gaat verandering in komen en wel op een bijzondere wijze.

Activision heeft namelijk aangekondigd dat CoD: Vanguard en Warzone voorzien gaan worden van de anti-cheatsoftware Ricochet. Dit klinkt als muziek in de oren voor de gamers die regelmatig een cheater tegen het lijf lopen, maar de manier waarop de software werkt roept wat gemengde gevoelens op. Ricochet maakt namelijk gebruik van het kernel-level anti-cheatsysteem. Dit houdt in dat de software toegang krijgt tot diep in je systeem. De software is hiermee in staat om op kernel-niveau software te detecteren die een verdachte werking hebben op de CoD-games.

Deze manier wordt niet door iedereen met open armen ontvangen omdat het nogal een dingetje is als we kijken naar je privacy. Het is wel een vreemd idee dat Ricochet kan zien wat je allemaal op je computer hebt draaien. Het is overigens wel zo dat de anti-cheatsoftware enkel actief is wanneer je een CoD-game aan het spelen bent. Zodra je de game sluit zal ook Ricochet worden gesloten.

Naar verluidt zal Ricochet vanaf november worden geïntegreerd in Warzone en zal bij lancering ook actief zijn bij CoD: Vanguard.